Прокуратурата с искане да се унищожат опасните ваксини

в България
Loading...

Автор: Екип на Фрог нюз

Прокуратурата иска от здравното министерство да се унищожат опасните ваксини срещу хепатит В „Еувакс”. Припомняме, че 100 хиляди ваксини са влезли у нас като дарение от Турция и то при положение, че Изпълнителната агенция по лекарствата не е дала разрешение за употребата им.

Припомняме ви, че „Еуваксът” е забранен за имунизация в страните от ЕС заради недопустимо високото съдържание на живак. Нито здравният министър Петър Москов, нито някой от неговите подчинени обясни защо ваксината е влязла у нас при това положение.

Веднага след като сайтът ни алармира за опасните имунизации, Москов веднага съобщи пред медиите, че няма да се използват. Преди няколко седмици ВКП образува проверка както по сигнала на Фрог за ваксината срещу хепатит В, така и за втората част от цензурираното от БНТ разследване на журналистката Валя Ахчиева в предаването „Открито”.

В него се разказва по каква схема е извършен износа на ваксини БЦЖ срещу туберкулоза от България за Турция под формата на дарение-бартер.

Първата задача на магистратите от ВКП е била да установят къде е складирана опасната ваксина „Еувакс”. Местонахождението й вече е ясно, съобщиха разследващи. Предстои да се направи преценка за вината на длъжностните лица, които са позволили ваксината да влезе в страната. / ГЛАСОВЕ

ВИЖТЕ Още: Всичко, което НЕ трябваше да знаете за ваксините