Прокуратурата предлага НАЙ-ЛЕКОТО наказание за УБИЙЦИТЕ на Тодор

в България

5 години. . .най-вероятно „условно“. . .за убийците във Враца

Двамата братя, които убиха Тодор във Враца, са обвинени в причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на умишлено причинена лека телесна повреда. За това престъпление НК предвижда 5 години затвор.

Разследващите твърдят, че Тодор си е глътнал езика и не са намерени тежки наранявания по него.

Единият от двамата братя, виновни за смъртта на Тодор, има регистрирана фирма и автокъща в града. За Десислав Дамянов се знае,че има криминалистични регистрации за побой и за шофиране в нетрезво състояние.

Потиворечиви са твърденията около случилото се при сбиването, довело до трагичния инцидент.

Тежки наказания за агресията, която доведе до смъртта на 18 годишния Тодор. С това искане във Враца започва протест пред полицейското управление. Обвинените за убийството му двама мъже остават в ареста.

Разследващите твърдят, че Тодор е бил с метален бокс и също е нанасял удари.

От разкази на свидетели и записи на мобилни телефони става ясно, че Тодор е свирнал на пресичащите братя, вследствие на което е започнало спречкването, преминало в тежък побой.

Приятели на убитото момче разказаха пред камерата на БНТ, че той е бил много спокоен човек, винаги е постъпвал с достойнство и чест.

Съучениците на Тодор са в шок и не могат да повярват как от най-банално спречкване на пътя се е стигнало до кървава драма.

Грета, приятелка на Тодор: Той беше прекрасен човек и не беше виновен за случката. Те се разхождаха по платното, той им направи възпитан жест да се свият малко. Те го напсуваха и понеже той има чест като всеки мъж, слезе от колата и започнаха да го бият. За мен това не са хора. Нали казват, че ние младите сме агресивни и предизвикателни, а се случи точно обратното.

Втори ден психолози работят с децата в училището, за да им помогнат да преодолеят стреса от бруталната агресия.

Калина Христова, психолог: Лошото е, че нашата образователна система набляга на академизма, а не на тези социални умения как да се справят с живота. Децата не са подготвени за това, което ги чака навън, извън стените на училището и семейството.

Червени и бели карамфири се трупаха цял ден на улицата, където стана жестокото убийство. Цветя има и на чина на Тодор в класната стая на 12 а клас. След трагедията гражданите във Враца се питат защо двамата побойници са се разхождали на свобода, въпреки че имат висящи дела?

Пламен Георгиев, баща на Грета: …Каква е тази държава, къде навън има висящи дела, какво прави тоя човек навън? Просто не знам, целият град е шокиран, шокиран е!

Серия от протестни акции организират гражданите във Враца през следващите дни, за да покажат, че агресията няма място в нашия живот.

Източник: БНТ