Президент на Microsoft: Мащабната кибератака е по вина на ЦРУ и АНС на САЩ

в ПО СВЕТА

Отговорността за разпространението на вируса-изнудвач  WannaCry частично е върху правителствените и спецслужбите на различни страни.  Това заяви президентът на  Microsoft Брад Смит, написа той в своя блог.

Според него, правителствата събират данни от своите цели, а след това хакерите се възползват от тези сведения за кибератаките си. Смит направи аналогия с използването на ракетите Томахоук: все едно те да бъдат откраднати от армията на САЩ.

«Видяхме, че данните за уязвимостта на целите, които са били събирани от ЦРУ, бяха публикувани в Уикилийкс, сега тези данни, откраднати от Агенцията за национална сигурност на САЩ засегнаха ползвателите по целия свят», заяви Смит.

На 12 май вечерта започнаха да се появяват съобщения за масово поразяване на компютри. За да се свали блокировката на компютрите, хакерите искат откуп.

Според  The Financial Times, създателите на вируса са ползвали за основа вредоносната програма на АНС на САЩ Eternal Blue.

Спирането на разпространението на вируса е дело на програмиста, който е регистрирал домейна  iuqerfsodp9ifjaposdfjhgosurijfaewrwergwea.com – този адрес е бил пришит към кода на вируса.

News Front