Правителството вдига „Гражданска отговорност“ с 10%

в България

Ръст на цената на застраховката „Гражданска отговорност“ с 30% е невъзможен според изпълнителния директор на „Бул Инс“ Стоян Проданов, съобщава „Стандарт“. Той е заявил, че поскъпването се очаква да бъде с около 5% до 10%. Това се дължи на изключителната конкурентна среда на застрахователния бизнес и ниската покупателна способност на населението.

Спекулациите за поскъпване на „Гражданската отговорност“ бяха продиктувани от новия кодекс за застраховането, който предстои да бъде разгледан на първо четене в парламента. В него се предвижда компаниите да покриват щети по полиците „Гражданска отговорност“ на шофьорите в размер до 10 млн. лв. без значение колко са пострадалите хора при катастрофа. В момента отговорността им е до 10 млн. лв., ако има няколко пострадали, а при един наранен човек е до 2 млн. лв.

Освен това компаниите ще плащат обезщетение по полиците „Гражданска отговорност“ за повече рискове. Целта е да се покрият и рисковете, при които шофьорът не е виновен, но пострадалите трябва да получат обезщетение. Например застрахователят ще плаща и когато щетите са причинени от отваряне на врати на колата, както и когато катастрофата е станала заради повреда на автомобила или заради влошаване на здравословното състояние на водача.

Новият кодекс ще задължи автосервизите да имат застраховка професионална отговорност, като по този начин ще бъдат обезщетявани собствениците и ползвателите на съответното МПС, ако е извършен некачествен ремонт, каза Орлин Пенев, председателят на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи. Сервизите, на които застрахователите възлагат ремонт на ударени автомобили, ще трябва да имат полица за 1 млн. лв. за всяко събитие, и 5 млн. лв. за всички събития за една година.

Последни от България

Отиди Горе