Правителството одобри финансова помощ за … Русия

в България

На днешното заседание на Министерски съвет, под точка №38 е приет  ЗАКОНОПРОЕКТ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ФИНАНСОВА ПОМОЩ ЗА ИЗПЛАЩАНЕ НА ЗАДЪЛЖЕНИЯТА НА „НЕК“ ЕАД. На практика това означава старт на легализиране на престъплението на века – грабежа за плащане на два ядрени реактора, които никой никога не е виждал и не иска да види, защото може да се окаже, че ги НЯМА. Ето какво съобщава по случая правителствената пресслужба:

Чрез увеличение на бюджета на Министерството на енергетиката се предоставя възмездна финансова помощ за изплащане на задълженията на „Националната електрическа компания“ ЕАД. Това предвижда законопроект, одобрен на днешното заседание на Министерският съвет. С проекта на закон се цели осигуряване на финансови средства на НЕК за заплащане на присъдените суми по арбитражно дело ICC Case 18086/GZ/MHM във връзка с проекта АЕЦ „Белене“. Според законопроекта, НЕК ЕАД не заплаща лихви за ползваната помощ и не предоставя обезпечения.

 

През месец юни 2016 г. Международният арбитражен съд постанови решение по арбитражното дело, с което осъжда НЕК ЕАД да заплати на „Атомстройекспорт“ АД дължимите суми за произведеното оборудване съгласно подписаното на 05.11.2008 г. Допълнение №5 за поръчка и производство на оборудване с дълъг цикъл на производство. Съгласно Арбитражните правила на Международния арбитражен съд, решението е окончателно и задължително за страните и следва да се изпълни незабавно.

 

За да се спазят правилата за държавните помощи, в законопроекта е регламентирано, че възмездната финансова помощ ще се предостави на НЕК ЕАД след положително решение от страна на Европейската комисия.

Светлината в края на тунела показва, че това престъпление трябва да се одобри от Европейската комисия. Защо ли съм песимист? Ако Европейските институции бяха против това престъпление не трябваше да ни отпускат последните € 160 милиона, за бежанците, а да ни насърчат да се бръкнем сами, вместо да ги даряваме на Русия за НИ-ЩО? Точно преди броени дни от ” Бойко Борисов: Ако не им дам ще ме … ” стана ясно, че ние искаме пари от Европа, защото собствените си ще ги харизим на Русия.

Сега следва (из)родния парламент да приеме този проектозакон, а после да видим реакцията на ЕК. Все още не всичко е загубено?

По-рано днес се случи следното – ” Платена мрежа: Днес плащаме за АЕЦ “Белене “. И нека изненадата започне СЕ-ГА!

Георги Котев

 

котев(Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.)

loading...
Правителството одобри финансова помощ за ... Русия by

Последни от България

Отиди Горе