Познавателна енерГЕПИка

в България

Докато процъфтява черният пазар на електроенергия от АЕЦ “Козлодуй”, за което ви разказах и показах в “Мутризацията на енерГЕПИката кърти матрял“, така нареченият либерализиран (през борсата) пазар събира паяжини.

В тази връзка реших да подготвя и ви покажа прелюбопитно сравнение, което може да ви провокира малко да се замислите, за механизмите на енерГАПИйния пазар у нас.

И въпросното сравнение изглежда ето така,

(за по-добър преглед и прочит кликнете с мишката върху графиката):

Износът е в единици Гига-Ват-часа, където 1 ГВт.ч = 1 000 000 кВт.ч, а цените са в единици лева/Мега-Ват-часа, където 1 МВт.ч = 1 000 кВт.ч.

Данните за износа са верни към посочената дата, но с възможно съвсем малко отклонение от плюс-минус до ДВА дни, поради факта, че числата са взети от седмичните енергийни баланси на ЕСО, които се публикуват седмица за седмица, а не ден за ден.
Това уточнение не променя характера на графиката и изводите, до които тя води. Но този път ще ви оставя да си ги правите сами.

ВАЖНО УТОЧНЕНИЕ!
Цените в червените стълбчета/барчета от графиката са от офертите ПРОДАВАМ на АЕЦ “Козлодуй”, което не ги прави меродавни по отношение на истинските цени ПРОДАДЕНО.
Реално продажните цени може да са по-ниски от офертите ПРОДАВАМ.
Това е възможно, защото на територията няма сила, която да принуди АЕЦ-а да публикува резултатите от търговете, на които продава нашия ток.

Никоя “българска медия” или пък енерГЕПИен “експерт”, каквито у нас с лопата да ги ринеш, няма да ви каже и покаже горната графика.
Поради същата причина и вие няма да я споделите? Не ли?

Аз нямам против. Сметката я плащаме заедно.

Георги Котев

котев

(Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.)

 

Loading...
loading...
loading...

Последни от България

Отиди Горе