Появи се ВИДЕО от каската на бунтовник от ИД

Компанията VICE публикува клип, заснет от камера,  монтирана на каската на бунтовник от Ислямска държава.

Клипът попаднал в ръцете на кюрдските сили след битка, приключила с унищожаването на джихадистите на  50 км северно от Мосул.

Видеото  очевидно е заснето с  пропагандни цели – но то показва реалността на хаоса, дезорганизацията и паниката на фронтовата линия.

Клипът започва с прощаването на атентатор-камикадзе, който трябва да кара кола,  пълна с експлозиви към  позициите на кюрдите. По-късно колата е  обезвредена преди да стигне  до  кюрдите.

Във видеото може да се види как  неопитните и необучени бунтовници от ИД се суетят с техния огромен арсенал, без да  знаят как и в какви ситуации да използват определен вид оръжие.

Снимките на места изглеждат дори  комично. В един от случаите джихадистът засипва колегите си с дъжд от гилзи, в друг –  кабината е поразена от реактивната струя на РПГ,  в трети забравя да премахнете предпазната капачка на ракетата.

Командирът е  изключително ядосан от  поведението на джихадиста, който прострелва кабината на  собствената си кола с картечница и му крещи  „Абу Хаджар, полудял ли си?“

На края огънят на кюрдите спира настъплението на бронираните коли на ИД. Всички са унищожени. Загиват всички герои на клипа. / НЕПОЗНАТО