Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Посланикът на САЩ “отговори” на поставените и от мен въпроси

в България
Loading...

В края на миналата седмица посолството на САЩ в София обяви инициатива, на стената си във Фейсбук, за която ви запознах в материала “Посланикът на САЩ търси въпроси – ние ги задаваме“. След кратко отлагане спрямо предварително обявеният срок за получаване на отговорите, вчера следобед получих нещо, което би трябвало да означава отговор на 3-4 много прости и ясни въпроса. Нека първо ви ги припомня:

Въпрос №1 : Бихте ли ни споделили накратко каква беше истинската цел на миналогодишното Ви посещение (на 10-ти юли 2014-та г.) в АЕЦ „Козлодуй” и какви ползи ще донесе то за българските граждани и бизнес?
Въпрос №2 : Бихте ли споделили с нас дали САЩ имат утвърдена практика да командироват своите посланици в атомните централи и на други държави (още 29 в целия свят, освен САЩ и България)? В колко други държави експлоатиращи АЕЦ се е случвало това, кога, колко пъти и в кои точно централи?

Въпрос №3 : Според Вас това ли са единните световни стандарти в ядрената енергетика, по-стари блокове да се лицензират за по-дълги срокове, а по-нови – за по-кратки срокове, като за всяко прелицензиране, наричано умишлено „модернизация за удължаване”, се харчат милиарди левове от джоба на гражданите на най-бедната и най-корумпирана страна-членка на Европийския съюз и партньор на САЩ? Заради тези „добри практики” ли е „високата оценка” на г-жа Свиники за АЕЦ „Козлодуй”?

Под-въпрос №3 : Не Ви ли прилича това на престъпление/грабеж в особено големи размери, и ако е ДА, защо не го заявите публично?

За по-правилното разбиране на последните два въпроса посетете горния линк, където те са обяснени подробно.

А ето и “отговорите” от страна на Нейно Превъзходителство госпожа Марси Рий, посланик на САЩ в София:

Какво имаме на практика?

По въпрос №1 – НИ-ЩО! Не е посочена конкретна цел на посещението, нито пък положителните резултати за когото и да било от това мероприятие. Вместо това – детински оправдания, че и други посланици също са посещавали предприятието, защо да не го правим и ние. Всъщност ползи за някого има, но те не са за нашите очи и уши? Нали така, Ваше Превъзходителство?

По въпрос №2 – пак НИ-ЩО! Въпросът беше за утвърдена практика, която е регламентирана и контролирана от Държавния департамент (както се нарича щатското външно министерство). Очакването ми беше посланик Рийс да се позове на законова норма и официален списък от Държавния департамент на посланиците и страните, в които те са посещавали АЕЦ. Вместо това получаваме “информация” от агенция “Една Жена Прочела в Интернет” (ЕЖПИ). Цитираните две посещения на нейни колеги в атомните централи в Япония и Чехия имат своето логично обяснение. При първото е имало лобиране за щатски фирми, да “помагат” (естествено – срещу заплащане), за заличаване на последствията от трагедията сполетяла АЕЦ “Фукушима”. При второто – лобиране за щатската компания Уестингхаус да продава ядреното си гориво, което след около 10-на годишна експлоатация се провали с гръм и трясък, и чехите се обърнаха пак към руснаците. Подобен експеримент се провежда в момента и в АЕЦ “Южна Украйна”. Казано накратко – американските дипломати посещават само обекти, от които да извлекат полза единствено и само за щатския бизнес, но не и за местния.

По въпроси №3 – по-лошо от НИ-ЩО! Посланик Рийс на практика ни казва, че няма никакви единни световни стандарти за ядрена безопасност, а всеки национален клон на ядрената мафия се оправя самостоятелно. А това, че най-бедната и най-корумпираната страна – “партньорка” на САЩ бива системно ограбвана от шепа престъпници на “световните войни на демокрацията” не им пука. По-скоро даже много ги устройва, защото именно тази шепа нагли, местни корумпета са проводници на имперските цели на САЩ, а корупционните практики са конците, с които им дърпат чунките.

Благодаря Ви от все сърце, Ваше Превъзходителство! И искам да Ви уверя, че имитацията на отговори, с които сте ме удостоили, аз не го приемам като гавра и подигравка лично към мен. НЕ! Аз го приемам като гавра и подигравка с целия български народ. На практика вие постъпвате така във всички страни и народи извън границите на САЩ.
Благодаря Ви от все сърце! Животът ми нямаше да има смисъл и съдържание без мъдрия урок по “демокрация”, който ми преподадохте, а чрез мен и на още много българи, които също ще прочетат това.

Георги Котев

котев

(Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.)

Loading...

Последни от България

Отиди Горе