Полша иска Русия да помогне с притока на бежанци

в Свят
Loading...

Европейският съюз се опитва да измести решаването на вътрешните си проблеми върху плещите на трети страни. Искането на полските власти към руското правителство изрази извънредният и пълномощен посланик на Република Полша в РФ Катажина Пелчинска-Наленч по радиостанцията “Говори Москва”.

“Мисля, че това не е проблем само на Европейския съюз, това също е проблем на Русия. Мисля, че в Русия, също идват бежанци от Сирия. Русия също е страна, която би могла да приеме такива бежанци, “- каза тя.

Полския дипломат заяви, че за Русия и Европа ще бъде по-добре да разгледата този проблем като общ. От своя страна, министърът на външните работи на Полша Гжегож Схетина заяви, че европейските държави трябва да се предпазят от незаконната миграция, тъй като става въпрос за бъдещето на Шенгенското пространство и свободна Европа.

По-рано представители на Европейската комисия направиха предложение да се разпределят бежанците не само в страните – членки на Европейския съюз, но също така и да ги разполагат на територията на държави, които са сключили споразумение за асоцииране с ЕС.

Според някои оценки, Украйна е в състояние да приеме повече от 100 хиляди мигранти, защото има голяма територия и плодородна земя.

Loading...

Последни от Свят

Отиди Горе