Почина Хелмут Кол – канцлерът на германското единство

в Свят

На 87-годишна възраст почина Хелмут Кол, канцлерът на германското единство, съобщи „Билд“.

Кол е издъхнал в дома си в Людвигсхафен.

Хелмут Кол е учил право, история и политически науки в различни германски университети. През 1982 година става канцлер на тогавашната ФРГ или Западна Германия, както я наричат по-популярно. От 1973 до 1998 година той е лидер на най-голямата консервативна партия в страната – Християндемократичния съюз, чийто сегашен лидер е Ангела Меркел.

16-годишното канцлерство на Хелмут Кол е най-продължителното след Ото фон Бисмарк. Хелмут Кол беше един от привържениците на европейската интеграция и създаването на единната валута. По негово време двете Германии се обединяват, именно при него Германия подписа Маастрихтския договор и въвежда еврото. Като държавен ръководител той набляга изключително много на икономиката и международната роля на Германия.

През 1988 г. получава международната награда „Карл Велики“ заедно с френския президент на Франсоа Митеран. Двамата създават германо-френската ос, който днес е двигател на ЕС.

През 1998 г. Кол е обявен от европейските държавни глави за „Почетен гражданин на Европа“ заради приноса му към обединяването и сътрудничеството между европейските държави. Той е първият човек след Жан Моне, получил това отличие.

Смята се, че именно той е помогнал за политическата кариера на Ангела Меркел, която бе наричана „момичето на Кол“. В същото време отношенията помежду им оставаха сложни, защото Меркел в края на 90-те години като ръководителка на ХДС призова съпартийците да отправят Кол в оставка заради скандала с незаконното финансиране на партията.

Последните години Хелмут Кол много рядко се появяваше пред обществеността поради здравословни причини и не даваше интервюта. През 2008 година след падане той бе ранен в главата и оттогава бе прикован в инвалидна количка

Без Хелмут Кол нямаше да го има еврото и ЕС никога нямаше да придобие съвременните си очертания, заяви председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер по повод концината на бившия канцлер. „Новината за кончината на бившия канцлер и мой близък приятел е тежък удар за мен. Той ще ни липсва, той беше истински приятел на цяла Европа. Хелмут Кол вкара нов живот в европейския дом. Той градеше мостове с Изтока и Запада, той не спираше да изобретява нови и нови проекти за европейското бъдеще. Без Хелмут Кол нямаше да го има еврото. Той от самото начало проумя икономическата и политическата значимост и безграничните възможности на единната валута. За него и най-близкия му партньор Франсоа Митеран Европа винаги е била проект на мира, който спаси континента след две световни войни“, написа Юнкер в специално изявление.

„Хелмут Кол беше велик европейски идеолог и архитект на обединението на Германия, написа в Туитър австрийският външен министър Себастиан Курц. Загубихме човека, който десетилетия наред формираше европейската политика и генерираше нейните идеи. Кол беше велик европеец и архитект на обединението на Германия и Европа“, посочи Курц.

Хелмут Кол изигра ключова роля за прекратяването на Студената война и обединението на Германия, гласи съболезнователната телеграма на Владимир Путин до германския му колега Франк-Валтер Щайнмайер и канцлера г-жа Ангела Меркел по повод кончината на бившия германски канцлер. „Имах щастието лично да общувам с Хелмут Кол. Искрено се възхищавах на неговата мъдрост, на способността му да взема премерени решения дори в най-сложните ситуации. В Русия ще го помнят като принципен привърженик за развитие на приятелските отношения между нашите страни, дал огромен принос за засилването на взаимноизгодното двустранно партньорство и добросъседството“, гласи още телеграма на Путин.

„Хелмут Кол бе един от най-великите политици на Европа и на целия свободен свят“, написа в Туитър френският президент Еманюел Макрон на немски език. Припомняйки, че той бе „бащата“ на съвременна обединена Германия, Макрон го оценява и като политикът, дал значителен принос за укрепването на френско-германската дружба. С неговата кончина загубихме голям радетел на Европейския съюз“, написа Макрон. /ТАСС,  АФП / БГНЕС

Ангела Меркел в Гърция (ВИДЕО)

Ангела Меркел се появи в реклама на лесбийско списание (ВИДЕО)

 

 

Почина Хелмут Кол – канцлерът на германското единство by

Последни от Свят

Отиди Горе