Плевнелиев: Путин е по-опасен от СССР

в България

“В България много противници на ЕС получават финансова помощ от Русия”, заяви президентът пред “Ди Пресе”.

“Балканите са една стратегически важна част от руските интереси.” Това заяви българският президент Росен Плевнелиев в интервю за австрийското издание “Ди Пресе”, цитиран от БГНЕС.

Според Плевнелиев България е важна за Европа, тъй като страната е непреодолим фактор в региона. Той също така допълни, че ако някой би искал да дестабилизира Европа, то ще го направи именно през Балканите. Българският президент също така посочи, че за разлика от положението на силите по време на Студената война, когато се е знаело, че съветските генерали няма да дадат началото на ядрен конфликт, сега не е така.

“Днес президентът Путин знае много добре какво ние няма да направим. Но ние не знаем абсолютно нищо за това, което той ще направи. Съществува една Европа преди и след анексирането на Крим. Никой не е предполагал, че граници в Европа все още могат да бъдат премествани със сила. Русия вече не се спира от правилата, които се отнасяха за Съветския съюз. Напълно наясно съм, че Путин вижда ЕС като противник и ще се опита да го отслаби”, посочи още Плевнелиев.

Според Плевнелиев начините на Русия за дестабилизиране включват различни методи – от пропаганда до финансиране на враждебни спрямо ЕС ултранационалисти и леви екстремисти.

“Това важи и за България. Много противници на ЕС получават финансова помощ от Русия”, заяви президентът.
Той признава, че у нас традиционно проруската политика има дългогодишни основи. Президентът коментира и отношенията на Турция с ЕС.

“Трябва да гледаме на Турция като на партньор в миграционната криза. Затварянето на Европа като крепост от Средновековието не е решение… Турция е регионална сила, чието развитие трябва да бъде следено в дългосрочен план”, каза Плевнелиев.

Президентът признава, че е бил изненадан от резултатите от президентския вот. в САЩ. Той допълни, че се надява Доналд Тръмп да преосмисли някои свои обещания. / ГЛАСОВЕ

Плевнелиев: Путин е по-опасен от СССР by

Последни от България

Отиди Горе