ПИР ПО ВРЕМЕ НА ЧУМА: Платили сме 1,5 млн. на банкстерите от БНБ за пренос на вода и дивани при 3-ма щатни хамали!

в България

Скандални факти за управлението на средствата на БНБ лъснаха при проверка на Сметната палата. Практиките на Искров продължават и при новото ръководство. Което, също като старото, отказва да публикува сумата на месечното или годишното възнаграждение на членовете на Управителния съвет. Защото са огромни. Сред най-скандалните ненужно похарчени милиони е този по поръчката на БНБ – за пренасяне и товаро-разтоварни дейности, за което централната банка е платила рекордните 1 418 886 лв. с ДДС през 2015 г. Най-голямата част от сумата – 1.17 млн. лв., е отишла за пренасяне на принтери, компютри, маси, столове, шкафове, каси, машини, дивани, фотьойли, пластмасови бутилки с вода от 19.2 литра, кашони, пакети, кутии и други подобни, става ясно от одита на Сметната палата. Одиторите специално са изискали от БНБ да обясни защо е възложила тези дейности на външен изпълнител, при положение че в дирекция Стопанска е имало три щатни бройки за длъжността “общ работник”. В длъжностните характеристики на въпросните служители влизат тъкмо товаро-разтоварни дейности, пренасяне, разместване на инвентар и др.

Към края на годината реално заетите щатове в банката според одита са 843, което прави разход от около 2200 лв. на човек на месец. По толкова са заплатите на щатните хамали и чистачки. Шефовете се разписват за 10 до 30 пъти повече.  Бюджетът на БНБ за 2015 г. според реално извършените разходи възлиза на близо 90 млн. лв., от които около 10 млн. лв. са отишли за инвестиционната програма.
При управленията на Костов, Царя и Станишев БНБ внасяше в хазната до 100 млн. печалба годишно. Сега тя е символична. / 19min.bg

loading...
ПИР ПО ВРЕМЕ НА ЧУМА: Платили сме 1,5 млн. на банкстерите от БНБ за пренос на вода и дивани при 3-ма щатни хамали! by

Последни от България

Отиди Горе