Пентагонът платил $550 млн. за фалшиви видеа за «Ал Кайда» (ВИДЕО)

в Свят

В арсенала на Bell Pottinger влизат фалшиви новинарски сюжети

Министерството на отбраната на САЩ е платило 550 млн. долара за отразяване на войната в Ирак от 2007 до 2011 година на британската ПР агенция Bell Pottinger, твърди RT.com.

Фирмата се е занимавала в това число и с продукцията на фалшиви клипове за терористичната  организация «Ал Кайда», с помощта на които Белият дом е проследявал хора, които се интересуват от терористите.

В арсенала на Bell Pottinger влизат фалшиви новинарски сюжети, които представят «Ал Кайда» в негативна светлина и клипове за организацията. Клиповете се записвали на дискове, които американските военни разпространявали след операциите си. По клиповете след това проследявали хората, които ги гледали, пише The Daily Beast, позовавайки се на данни от Бюрото за разследваща  журналистика.

Дискът се пуска с популярния медия плеър Real Player, който се свързва към интернет по време на работа. Екипът на агенцията вмъквал в него запис на код, който взаимодействал с  Google Analytics, предоставяки списък с IP-адреси, от които дискът се възпроизвежда”, пише вестникът.

Пентагонът потвърдил тази информация, подчертавайки, че сътрудничеството с агенция Bell Pottinger била в рамките на информационни и психологически операции и всички данни, използвани в тях, са “истински”. / BIG5.BG

loading...
Пентагонът платил $550 млн. за фалшиви видеа за «Ал Кайда» (ВИДЕО) by

Последни от Свят

Отиди Горе