Първата мускатова ракия в България е отново на пазара

в България

В духа на ретро вълната, най-старата винарна в южна България извади от дълбините на своя архив тайната рецепта на първата мускатова ракия у нас, предавана няколко века от баща на син в стралджанския край. Изба Вила Ямбол е официален наследник на тази технология от 1986 година, когато пуска в масово производство тайната рецепта под марката „Стралджанска”. Преди точно 30 години това е първата по рода си ракия, която бързо влиза във всеки дом и става гаранция за качество и произход. Тя е направена от висококачествен мускатов дестилат, отлежаващ в стралджански дъб от поречието на река Камчия до 6 месеца преди бутилиране. Лозята също са плод на стралджанския регион, както повелява вековната традиция, което прави тази ракия изключително характерна по вкус. Именно това я отличава и от познатата днес Стралджанска Отлежала и Стралджнска Специлна Селекция, които отлежават от 1 до 3 години, а техният дестилат постига вкусовете си чрез смесица на мускат отонел и тамянка.

Днес обаче, в духа на новата тенденция за връщане към корените, към традициите на отминалите времена и любовта към домашната ракия, избата решава да възроди нейната оригинална рецепта, съхранявана с векове от стралджанските потомственици. Тридесет години след първия пуск на уникалната традиционна мускатова напитка, тя отново е на пазара в осъвременена ретроспекция на първоначалната си бутилка и с оригиналното съдържание, превърнало я в легенда. Освен по вид, тя ще се различава от познатата досега марка по име, разфасовка и по разпространение. Стралджанска Премиум е налична в националната търговска мрежа в бутилка от 700 мл.

От избата се надяват чрез нея да върнат хората към вековните традиции, предавани от лозари и винари от региона на Ямбол и Стралджа. Най-ранните сведения за нейната рецепта датират от 1610 г. в различни исторически документи и легенди. Многовековната история на югоизточна България и днес пази останките от древнотракийско и средновековно селище, кръстопът между Южна, Северна България и Черноморието, носещо според едни легенди името „Страдалджа”, според други „Стрелча”. Легендите разказват за тайната рецепта на местна алкохолна напитка, предавана през вековете от уста на уста само сред жителите на местността. Тя е била възродена едва през IXX век, когато младите потомственици на първите родове в Стралджа започват наново нейното производството, приготвяйки я от лични първокласни мускатови масиви и използвайки само дъб от поречието на река Камчия, благодарение на което тя съхранява с векове характерния вкус от миналото. Днес добре знаем, че една от тайните на богатия аромат и наситеност на ракията в този край и неизменна част от вековната рецептата са мускатовите лозя, основен поминък на едни от най-старите заселници в местността. Вила Ямбол е собственик на 10 000 дка лозя, които обработва в региона, именно за да предложи 30 години по-късно ракията на своите прадеди. / КРОСС

Парламентът освободи ракията: върнаха старите правила в Закона за акцизите и данъчните складове – варим целогодишно

Варенето на ракия в малките казани ще може да се извършва целогодишно. Това стана факт след като депутатите върнаха старите правила в закона за Закона за акцизите и данъчните складове. След последните промени варенето беше позволено само през половината от годината.

Народните представители приеха още малките казани за варене на ракия да са с вместимост до 1000 литра, вместо досегашните до 500 литра.

Решено е контролът да се осъществява не от Агенция „Митници”, а от кметовете и общините по места. Финалното решение по темата ще бъде взето в новата пленарна сесия на депутатите през есента. Nbox.bg

loading...
Първата мускатова ракия в България е отново на пазара by

Последни от България

Отиди Горе