ОтриЗателни явления при строежа на АЕЦ “Козлодуй” (1986 г.)

в България

Няма грешка в заглавието! Именно за отриЗателни явления при изграждането на блок №5, на АЕЦ “Козлодуй” се говори в справка до енерГЕПИк №1 на НР България, през 1986-та г., на извънредно съвещание на най-високо ниво, във връзка с проблемите при строежа. Става въпрос за мощни кражби и безгранично безхаберие. Абсолютно уникални и автентични документи. И да не губим време? За по-добър преглед и прочит кликайте с мишката върху съответната снимана страница.

Първо ще ви покажа първата и последната страница от протокола на извънредното съвещание, за да добиете представа за същността на мероприятието. Не ви показвам вътрешните страници на протокола, защото те не носят съдържателна информация, а само безсмислено бла-бла. А след това, на две страници ще видите сензационното Приложение № 3, към протокола, което показва голата истина. И така, нека започнем?

Протоколът е подписан от председателя на Стопанско обединение “Енергетика”, което на практика означава Министерство на енергетиката, през онези години. А ето го и обещаното Приложение №3:

Освен чрез кликане с мишката върху снимките те могат още да се увеличават и след тази операция, с комбинирано натискане на бутона Ctrl от клавиатурата и въртене на рулера на мишката. Така всичко става видимо и читаемо. Така ще видите в детайли, кое точно оборудване е било малтретирано (да не пропуснете ядрения реактор!), а кое – разграбено.

За домашно! Ако преди 31 години отношението към оборудването на АЕЦ-а е такова, както показва горния документ, представете си и опишете, как си представяте картинката днес?

Бонус информация! Блок №5 е въведен в експлоатация през следващата 1987-ма година. По-малко от ЕДНА година след горното извънредно съвещание.

Още от престъпната история на АЕЦ-а вижте в “Инструкция за превоз на ядрено гориво по река Дунав 2“.

Георги Котев

котев

(Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.)

ОтриЗателни явления при строежа на АЕЦ "Козлодуй" (1986 г.) by

Последни от България

Отиди Горе