Откриха гроба на Васил Левски

в България

Гробът на Васил Левски се намира на на ул. Дамян Груев №6 – вдясно от задния вход на Министерството на земеделието, заяви в предаването Денят ON AIR писателят Николай Иванов.

 

Твърдението му се базира на  информация на кадастъра и още 65 документа.

 

Пред водещия Владимир Сиркаров авторът и проф. Минчо Ненчев – преподавател по архитектура, показаха градоустройствения план на столицата и обясниха, че на мястото е имало гробище край стария параклис.

 

В Музея за история на София се пази картина от 1909 г., в която ясно е изобразен гроба на Левски до параклиса. Странно защо не се показва публично.

 

След месец отбелязваме 180-та годишнина от рождението на Апостола на свободата и на това книгата на Николай Иванов – Разкрити документи за гроба и костите на Левски и Бенковски.

 

Досега за гроб на Левски мнозина приемаха оспорваната винаги от учените в БАН малка черква в центъра на София – Света Петка Самарджийска.  
Тази версия бе обстойно развита и горещо поддържана от писателя –лесовъд Николай Хайтов. Твърдението му така и не получи доверието на учените, които се уповават на документи и факти. / 19MIN.BG

 

 

Откриха гроба на Васил Левски by

Последни от България

Отиди Горе