Отиващото си българско правителство да не подписва СЕТА и да не заробва България

в България

Парламентът на белгийската провинция Валония днес реши да не упълномощава вицепремиера Дидие Рейндерс да подпише на 18 октомври двустранното търговско споразумение между ЕС и Канада, съобщиха местни медии. Областният управител на Валония Пол Маниет е заявил, че няма да предостави на федералното правителство на Белгия съгласие да даде подкрепа за споразумението, докато тълкувателната декларация към него не бъде променена, така че да има правно обвързващ характер.

Над 100 000 протестираха в Берлин срещу заробващото споразумение. Цяла Европа бе разкъсана от протести, които не намериха никакъв отзвук в продажните медии.

Следващата седмица Съветът на ЕС в Люксембург във формат министри на търговията се кани да подпише предателското споразумение СЕТА с Канада и то да бъде окончателно парафирано на церемония в Брюксел на 27 октомври. Процедурата предвижда, дори ако на 18 октомври Съветът не постигне тази цел, споразумението да може да бъде заверено и “на подпис” до 27 октомври.

Позицията на антиевропейската лобираща за чужди интереси ЕК е, че търговските споразумения с Канада и със САЩ ще улеснят износа на продуктите на малките и средните предприятия.

Обаче се оказа, че Bloomberg вещае финансов и социален крах в Канада.

Общият дълг на канадците надхвърли брутния национален продукт (БНП) на страната и вече възлиза на $1 трлн 610 млрд, предава Bloomberg.

Това предвещава крах във финансовата и социалната сфери. През последните 5 години БНП на Канада се е свил с $250 млрд и по данни за 2015 г. е $1 трлн 550 млрд.

Според изследване на канадския аналитичен център MNP Debt, 56% от канадците изпитват затруднения по погасяването на своите кредити, а 31% изобщо не могат да се издължат в срок. За сравнение – през 2015 г. делът на тези длъжници не е превишавал 20%.

Европейската комисия, най-отвратителното североамериканско лоби в Европа, която договори споразумението и настоя за възможно най-бързото му прилагане, днес отказа да се обвърже с коментар по развитието на събитията. Досега пет държави – Австрия, Белгия, България, Румъния и Германия, изразиха възражения по сключването на споразумението с Канада.

Германският конституционен съд вчера се произнесе в полза на подписването на документа, а България и Румъния се очаква да клекнат покрай мизерната сделка с отпадане на канадските визи.

Протест срещу ТТИП и СЕТА

Представители на регионалните белгийски власти поясниха, че не налагат окончателно вето, а настояват за допълнителни преговори. По тяхно мнение преговорите следва да бъдат открити, щом ЕК твърди, че споразумението е много добро и полезно.

Федералното правителство на Белгия подкрепя CETA, но има нужда от подкрепата на регионалните власти в страната, за да даде официално одобрение.

Парламентът на белгийската провинция Валония днес реши да не упълномощава вицепремиера Дидие Рейндерс да подпише на 18 октомври двустранното търговско споразумение между ЕС и Канада, съобщиха местни медии. Областният управител на Валония Пол Маниет е заявил, че няма да предостави на федералното правителство на Белгия съгласие да даде подкрепа за споразумението, докато тълкувателната декларация към него не бъде променена, така че да има правно обвързващ характер.

В критична фаза са и преговорите за още по-скандалното споразумение със САЩ.

Манюел Валс в коментар за в. “Файненшъл таймс”:”Преговорите за търговското споразумение със САЩ не могат да продължат в този вид, тъй като “ако Европа иска да осигури достъп до единния пазар на американските компании, трябва да й бъде отговорено реципрочно”.

Жан-Клод Юнкер заяви, че консултациите по създаването на Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство няма да бъдат прекратени, въпреки острата критика, звучаща от Германия,Франция и някои други европейски държави, предаде Deutsche Welle.

Европейският комисар по търговията Сесилия Малмстрьом заяви, че преговорите между САЩ и ЕС не са прекъснати и целят сключването на споразумение за свободна търговия преди изтичането на мандата на настоящия президент на САЩ Барак Обама, предаде AFP.

В Ню Йорк на 3 октомври продължи 15-ият кръг преговори между ЕС и САЩ по бъдещото Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции.

Експерти на Еврокомисията и американската администрация обсъждат единни стандарти в ключови индустрии като фармацията, инженеринга и информационните технологии.

Подписването на Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (TTIP) между ЕС и САЩ е невъзможно до края на годината, каза министърът на икономиката на Словакия Петер Жига на срещата на европейските министри на търговията. „Приключването на преговорите със САЩ до края на тази година е невъзможно. Затова няма как да се стигне до окончателно споразумение до края на срока на пълномощията на президента на САЩ Барак Обама“, заяви Жига, цитиран от Асошиейтед прес.

Преговорите за TTIP буксуват най-вече заради едностранчивото поведение на Щатите, които не дават никакви отстъпки на европейците.

Франция и Германия обявиха, че преговорите се провалят заради упорството на американците.

В Германия продължават демонстрациите срещу търговското споразумение, а активистите срещу него твърдят, че то ще ощети потребителите и ще облагодетелства големите корпорации. Другите опасения на демонстрантите са, че споразумението „ще наруши приетите екологични стандарти и правата за трудова заетост“.

Автор: Йордан Халачев
Източник: ПРЕГЛЕД


Канада ще преглежда наши проектозакони, преди те да бъдат разгледани дори в българското Народно събрание! Демокрация ли?! Протест „СПРЕТЕ СЕТА!“ 16 октомври, 16 ч., градинката пред Кристал


Протест срещу ТТИП и СЕТА


 

Отиващото си българско правителство да не подписва СЕТА и да не заробва България by

Последни от България

Аре стига бе!

От както заработи Българска (не)зависима енергийна борса, вече повече от година и
Отиди Горе