Оставаме без лекари: 75 % от випуск 2015 на Медицинския университет стяга куфарите за чужбина

в България
Loading...

Младите лекари масово напускат България. Днес 315 бъдещи специалисти на най-големия медицински университет у нас положиха Хипократова клетва. Петима от тях са пълни отличници и получиха наградата „Златен Хипократ“. Призът им дава право да специализират каквото поискат без изпит и без да плащат такси.

75 % от випуск 2015 на Медицинския университет в София обаче вижда реализацията си в чужбина. В България биха останали едва една четвърт от новозавършилите доктори, докато останалите вече стягат куфарите си. Това са заявили младите лекари в анкета, направена от МУ-София.

Над половината запитани са отговорили, че състоянието на здравната система у нас е лошо. 21% от анкетираните са посочили като водеща причина за намерението си да напуснат страната по-доброто заплащане в западните болници. Други 21 на сто пък са поставили на първо място по-добрата организация на здравната система в другите страни от ЕС, а за 19% основната причина за напускане е трудното развитие на кадрите у нас.

Вчера от здравното министерство пък се похвалиха, че броят на заминаващите за чужбина лекари намалява. От ведомството отчетоха, че през миналата година са издадени 47 удостоверения за работа в чужбина по-малко, отколкото през 2014 г. Анкетата на Медицинския факултет обаче показва съвсем друга картина, а резултатите от проучването са стряскащи. /  epicenter.bg

Loading...

Последни от България

Отиди Горе