Основателят на Alibaba Джек Ма: “Изкуственият интелект ще ни донесе десетилетия болка”

в Свят

Джек Ма посъветва обществото да се приготви за цялостно преобразяване на икономиката, вследствие бързото развитие на интернет и изкуствения интелект. След 30 години човечеството ще се сблъска с нови предизвикателства и изпитания, а светът ще се измени дотолкова, че ръководителят на годината ще бъде робот.

Светът трябва да промени образователната система и да се подготви за съвместен живот с роботите, заяви шефът на Alibaba в изказването си пред Китайския клуб на предприемачите.

През следващите 30 години светът може да очаква много повече болка, отколкото щастие. Социалните конфликти през следващите три десетилетия ще се отразят на всички сфери и обществени слоеве

Милиардерът отбеляза, че е предупреждавал за заплахите от бързото развитие на цифровите технологии още в самото начало на електронната комерсиализация, още когато е основал Alibaba Group, но тогава никой не е искал да го слуша.

Alibaba наистина променя пазара и търговията. Според BCG, към 2035 година тази интернет корпорация ще създаде 122 милиона от общо 415-те милиона работни места в китайската цифрова икономика, тоест, 29,4% от работните места. Платформата Alibaba вече е създала 31 милиона работни места.

Но след 30 години работните места няма да станат повече, а ИИ ще оказва огромно влияние на пазара на труда. Джек Ма предлага за машините да се определят границите на допустимото и те да правят единствено това, което човекът не може.

Даниел Десподов,
Кaldata.com

 

loading...
Основателят на Alibaba Джек Ма: "Изкуственият интелект ще ни донесе десетилетия болка" by

Последни от Свят

Отиди Горе