Осман Октай: България трябва да се възползва максимално от слабостта на Турция

в България

“България е истински приятел на Турция”, e заглавието на статиите за визитата на Бойко Борисов в Турция в няколко турски вестника. Дали наистина това е позицията на Анкара или просто турската държава в момента е в сложна ситуация и търси всякакви опити да покаже добросъседските си отношения коментира пред novini.bg Осман Октай.

Припомняме ви, че вчера премиерът Бойко Борисов направи еднодневно посещение в Турция заедно с Екатерина Захариева и Вежди Рашидов.  По време на него Борисов разговаря с президента на Турция Реджеп Ердоган и с колегата си Бинали Йълдъръм. Посещението на премиера ни идва след две ключови негови визити във Франция и в Германия.

Осман Октай смята, че Турция е в доста деликатни взаимоотношения в момента, както с Брюксел и Европейския съюз, така и с Америка. Той напомни, че ситуацията, в която е изпаднала Анкара се усложнява и заради референдума в турската държава и случилото се между Анкара и Москва преди време. Положението на Турция е трудно, по думите на Октай,  и заради ситуацията в Близкия Изток. „Турция дори е в лоши взаимоотношения и с Гърция, която отказа да върне пилотите, които избягаха след опита за военен преврат през лятото на 2016 година“, напомни още Октай. Затова сега според него е редно всички съседни на Турция държави да се възползват максимално от положението и по дипломатически канали да намерят партньорство, а и самата Анкара има нужда да покаже добросъседство точно в момента.

Относно това дали България би посредничила между Турция и ЕС, Осман Октай заяви, че не залага много на такава възможност. „Според мен целта е ние да се възползваме максимално добре от слабостта на Анкара и Турция във всяко едно отношение“, добави той.

Анкара, смята Октай, трябва да покаже и на българските изселници в Турция, че има отношение със събитията в България, засягащи мюсюлманското население, които се случиха по време на изборите в страната ни. И срещата на Борисов с Реджеп Ердоган и Бинали Йълдъръм показва опитите за успокояване на ситуацията, а отсъствието на Сюлейман Гьокче е знак, че страните са готови да търсят успокояване на отношенията между самите две държави.

Турция днес
Октай е на мнение, че днес турската страна е скована от страх. По думите му, турските граждани са изключително притеснени от събитията през последната година. „Този страх в никакъв случай не означава, че страната е в спокойно състояние. Развитието на събитията с кюрдите по границата със Сирия допълнително усложняват положението в Турция“, каза още Осман Октай.

 Novini.bg

loading...
Осман Октай: България трябва да се възползва максимално от слабостта на Турция by

Последни от България

Отиди Горе