Организират ли САЩ втори Афганистан в Сирия с оръжия от Източна Европа?!

в България

Според агенция Conflict Armament Research, на „умерената опозиция” в Сирия се доставя оръжие от бившите социалистически страни, част от което тя предава на екстремистите от Ислямска държава. Даже в официалните източници вече има достатъчно доказателства за доставянето на оръжия от Източна Европа в Близкия Изток. Такъв пример е България. По данни на глобалния център за изучаване на пазара на леко въоръжение Small Arms Survey, Вазовските машиностроителни заводи (ВМЗ) в гр. Сопот произвеждат лицензионно преносими зенитно-ракетни комплекси (ПЗРК) тип „Игла” (ракетите „Игла” са с обсег 3,5 км височина и 5-6 км дължина).

Освен това, пускови механизми за ПЗРК се произвеждат и в завод Samel-90. На сайта на предприятието военната продукция не се афишира, а акцентът пада върху производството на осветителни тела със светодиоди. Обаче след портала на предприятието не е трудно да се запознаеш с раздела за въоръженията. Освен пусковите механизми на ПЗРК, Samel-90 предлага още електронна защита от взривни устройства и артилерия. Но във Вазовските заводи асортиментът е по-голям. ВМЗ произвеждат и снаряди за артилерията, реактивни ракети за ракетни системи за залпов огън тип „Град”, противотанкови гранатомети, неуправляеми авиационни ракети, противотанкови управляеми ракети и взриватели. Целият този асортимент се ползва със специалните  предпочитания на Пентагона за доставка на български оръжия за „умерената опозиция” в Сирия. За това свидетелства и официалната информация от пресслужбата на завода. През юли тази година пресслужбата на предприятието съобщи на официалния си сайт, че представители от американското военно ведомство и две крупни оръжейни компании от САЩ са направили бизнес посещение.

Във връзка с визитата ръководителят на програмата на Пентагона за закупуване на нестандартни въоръжения и муниции, полковник Мойзес Гутиерес заяви: „Българската отбранителна промишленост разполага със сериозен потенциал. САЩ разчитат на качествените оръжия, които произвежда България”. Според Гутиерес това е изключително важно за мисиите в Афганистан и Ирак, а така също и за борбата с Ислямска държава. За това партньорство между България и САЩ има ключово значение. За отбелязване е, че българското правителство не само, че участва в сделките, но и активно ги подкрепя. На срещите е присъствал и министърът на икономиката на България Божидар Лукарски. Участвали са още и представителите на американските компании Shemring и Orbital ATK. Както се отбелязва в сайта на ВМЗ, именно тези фирми са упълномощени от американското правителство да водят преговорите по закупуване на оръжие.

Orbital ATK е световно известна компания в производството на системи за изстрелване на спътници в космоса, отбранителни комплекси и авиационни системи. Приходите на фирмата за миналата година са били 4,5 млрд. долара, а пакетът им с договори се оценява на 15 млрд. долара. Впрочем, Orbital ATK произвежда не само носители на ракети за изстрелване на спътници или компоненти за програмата Airbus А350, Boeing 787 и Lockheed Martin F35. Тази компания произвежда, закупува и доставя боеприпаси, от патрони до ракети и крупнокалибрени оръжия неотговарящи на стандартите на НАТО.

На 3 октомври 2016 г. Orbital ATK информира официално в сайта си, че е получила дългосрочна поръчка от правителството на САЩ за доставка на оръжия, несъответстващи на американските стандарти, предназначени за международните съюзници на САЩ. Общата сума на договорите само за септември и октомври е на стойност 126 млн. долара. За предишните три години фирмата е изпълнила поръчки за доставка на оръжия на съюзниците на САЩ на стойност 300 млн. долара.

Другият партньор на българския ВМЗ, Chemring, е специализиран в производството на различни системи за защита на кораби и самолети. Както обявява компанията, тя има 50% дял от световния пазар на този вид системи и същевременно е най-големият доставчик за въоръжените сили на САЩ и Великобритания в тази област. Също както и Orbital ATK, Chemring произвежда, купува и доставя оръжия. Тази година Chemring е получила две поръчки от Пентагона за доставка на нестандартни за САЩ оръжия на стойност 47 млн. долара. Освен това, компанията доставя и голяма част от своята продукция в Близкия Изток. Към днешна дата тези доставки са 14% от общото производство на Chemring на оръжия и системи за защита на наземни войски. В доставките са включени и разузнавателни радарни установки, именно такива преди време поискаха джихадистите. Под въпрос е обаче дали екстремистите са получили точно същите радари, защото от снимките в социалните мрежи, те по-скоро приличат на индийските системи PJT-531BFSR ниво 2D (разполагат с възможности да фиксират група хора от разстояние 5 км и пълзящ човек от 500 метра).

Също така не е тайна, че САЩ не предпочитат да доставят оръжия собствено производство на джихадистите в Сирия. Доставените противотанкови системи TOW са по-скоро изключение отколкото правило, което отчасти обяснява и закупуването на оръжия от България. За ислямистите се доставя широка гама българска „стока”. Това не е трудно да се установи, след като се сравни предлаганият от българските заводи асортимент и оръжието, с което са въоръжени джихадистите. Например, реактивните ракети за ракетните системи за залпов огън „Град”. Точно същите, които произвежда ВМЗ-Сопот, може да ги видите у ислямистите от групировката „Ахрар ал-Шам”.

Или пък противотанковите ракетни системи „Фагот”. Бунтовниците често публикуват видео материали на поразени с такива системи танкове на Дамаск. Но това още не е всичко. Списъкът може да бъде допълнен и с артилерийски снаряди, противотанкови гранатомети и даже бронежилетки. Част от оръжията са руско производство, с което джихадистите се снабдяват след завземане на военни складове на правителствената армия. Но доставките на оръжия от Източна Европа са безспорни. Няма съмнение, че САЩ с помощта на своите съюзници са решили да организират на Дамаск и Москва нещо подобно на Чечения или Афганистан. След прекратяването на примирието вероятността за това се увеличава. / EADaily News Agency  (със съкращения).

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение на редакцията на a-specto


Как ИДИЛ получава немско оръжие ( през България)


Д-р Мохд Абуаси: България изнесе над 500 тона оръжие за “Ислямска държава”


България замесена в доставки на оръжие за сирийската опозиция


НАТО тайно въоръжава “ИДИЛ“ в Сирия, с оръжие от България!


 

loading...
Организират ли САЩ втори Афганистан в Сирия с оръжия от Източна Европа?! by

Последни от България

Отиди Горе