Орбан: Ако не защитим ЕС от мигрантите, ще загубим всичко

в Свят

“Ако Унгария не беше изпълнила своите задължения за спиране на нелегалната миграция, Европа вече щеше да е паднала.”

Това каза унгарският премиер Виктор Орбан

 “С въвеждането на строгите мерки срещу нелегалната миграция ние не сме откривали топлата вода, а просто направихме това, което е необходимо и това, което правят умните хора по света от САЩ до Израел… Ние просто защитавахме Унгария, а с това и границите на Европа”, казва още Орбан пред местното издание “Локал”, цитирано от български “Епицентър”.

По отношение на предстоящия в неделя референдум в Унгария за квотното разпределение на мигрантите в страните от ЕС Орбан заяви, че гражданите по време на допитването “ще гласуват за бъдещето на страната и Европа”.

Според него Унгария остава на страната на европейското бъдеще, но ЕС има нужда от промяна, за да може да бъде защитена Европа, която всички обичаме – Европа, която смятаме за своя родина и за която сме дали толкова много жертви.

Премиерът смята за сериозен проблем липсата на обща позиция на страните от ЕС по отношение на мигрантската криза. Орбан повтори, че всички нелегални мигранти в Европа трябва да бъдат настанени извън територията на ЕС, но много държави от Евросъюза, според него, нямат куража да направят това.

Орбан каза, че има няколко държави, които са готови да приемат нелегалните мигранти, защото “Европа винаги се е справяла с проблемите в миналото”.

“Този път обаче нещата са по-различни. Или ще защитим нашата родина и Европа, или ще ги загубим”, каза още унгарският министър-председател.

Унгарците са готови да отхвърлят плана за квоти за мигранти, предложен от ЕС на референдум в неделя, потенциално засилвайки влиянието на Виктор Орбан. Според последните анкети „не“ ще победи, макар че ако не бъде постигната 50% избирателна активност, вотът ще бъде невалиден.

Дясното правителство на Орбан води огромна медийна кампания, която има за цел да убеди осеммилионния електорат да отхвърли европейското предложение. То предвижда разпределяне на мигранти между 28-те страни членки на блока чрез квоти. / ГЛАСОВЕ

Орбан: Ако не защитим ЕС от мигрантите, ще загубим всичко by

Последни от Свят

Отиди Горе