Официално: Доналд Тръмп е новият президент на САЩ

в Свят

45-ият президент на САЩ
се казва Donald J. Trump !

Дoнaлд Tpъмп e нoвият пpeзидeнт нa CAЩ, тoвa мoжe дa ce види TУK.  Tpъмп зaceгa имa 276 eлeĸтopaлни глaca, a зa дa cтaнe пpeзидeнт мy бяxa нeoбxoдими caмo 270…

Речта на Тръмп,
която взриви Америка

За мен е огромна чест да говоря тук , в Гетисбърг, на тази свещена земя, където толкова много хора дадоха живота си за свободата! Президентът Линкълн бе изправен пред невиждан дотогава разкол в страната, и се надявам, че ще можем да вземем пример от него и да победим разделението, пред което сме изправени ние днес. А ние действително сме много разделени. Повярвайте, аз не съм политик и никога не съм го искал, но видях, че страната е в беда, и разбрах, че не мога просто да стоя и да гледам отстрани… че съм длъжен да се намеся.

Доста години съм в системата, дълго време бях и важна част от нея, зная как се води играта във Вашингтон и на Уолстрийт, наясно съм как се заобикалят правилата в ущърб на обикновения американец. Това са разбойнически правила.

Почти всеки четвърти американец в трудоспособна възраст е без работа. Във всяко пето семейство никой не работи. 45 милиона американци ползват талони за храна, а 47 милиона души живеят в бедност. Страдат гражданите, които не са богати, страдат афроамериканската и латиноамериканската общност – ние излъгахме надеждите им.

Участваме във военни авантюри зад граница, нашите войни се проточват до безкрай – защото хората, които ги водят, не могат да ги спечелят. Те не умеят да печелят войни. В същото време у нас героично умират ветерани, които така и не дочакват медицинска помощ. Промените не могат да дойдат от вътрешно разбита система – а нашата система е потрошена. Фактът, че Вашингтон и вашингтонският истаблишмънт така старателно опитват да стопират нашата кампания (на Републиканската партия, чийто кандидат е Доналд Тръмп . бел- ред.) е доказателство, че тя е предвестник на онези промени, които се случват един път в живота.

Днешната система е абсолютно неработеща и основана на мошеничество. Нека започнем с въпроса за фалшификациите на изборите. Според данните на Pew към днешна дата в САЩ има 24 милиона регистрации на избиратели, които са недействителни или са съпътствани от големи нарушения. Като избиратели са регистрирани 1,8 милиона мъртъвци – и някои от тях дори гласуват! Не мога да си представя как това става възможно. В един щат са регистрирани 2,8 милиона души в повече от броя на обитателите. Ето, това са цифрите. 14 % от жителите на Америка са регистрирани като избиратели, но нямат американско гражданство.

Системата е измамническа и затова защото Хилъри Клинтън изобщо не е длъжна да стига до балотаж в президентските избори… Впрочем, тя многократно излъга и ФБР, и Конгреса. Също така 39 пъти – в различни ситуации – отговаряше на ФБР „Не помня”. Обаче помни чудесно всичко друго, а пък 39 пъти не можа да си спомни. И това също е една лъжа. (Глас от залата – „Да ходи зад решетките”) Хилари наруши много пъти различни закони, но отива на балотаж – това също е мошеничество. Защо й го позволиха?

Медиите официози също са елемент от корупционния механизъм

и то важен. Те лъжат и фабрикуват новини за кандидатите, които не им харесват, и ги представят като опасни злодеи.

Те никога не идват на моите срещи, никога не говорят за многолюдните митинги, но пък старателно омаловажават значението им. Същевременно никога не се показва колко малко хора идват на срещите на Хилъри, посочват присъствието на огромно множество, въпреки че почти никой няма. Вие го знаете, те също го знаят, всичко го знаят. Наскоро три авторитетни социологически анкети показаха, че ние сме на първо място. Едно от допитванията бе най-точното за последните два изборни цикъла. Но пресата мълчи. Не се говори. И всички постъпват по същия начин.

Полагат неистово старание да заглушат моя глас и гласа на американския народ. Ще дам един пример за властовата структура, с която ще се боря. AT&T купува Time Warner – тоест Си Ен Ен. Когато стана президент, тази сделка няма да получи одобрение, защото ще доведе до прекомерна концентрация на власт в едни ръце. Аналогично Amazon, чието ръководство е собственост на „Вашингтон поуст”, трябва да плати големи данъци, обаче не плащат. Играта е много нечестна, вие добре знаете какво прави Amazon с магазините по цялата страна. И става дума за милиарди и милиарди долари. Те са длъжни да си платят данъците. Впрочем, Comcast, която придоби NBC, също концентрира прекомерна власт в свои ръце.

Ето как се образува гигантска структура, която казва на избирателите какво да мислят и какво да правят. Подобни сделки съсипват демокрацията и ние възнамеряваме да ги развалим.

И още нещо, администрацията по принцип не би следвало да разрешава такива сделки. Та те се опитват да отровят мислите на американския избирател. И всички тези жени, които се опитаха да осуетят моята кампания, лъжат. Абсолютни лъжи! Нищо подобно не е имало!

Когато изборите приключат, всички лъжци ще бъдат привикани в съда. Обаче сега само едно позвъняване във водещи вестници или в телевизиите е достатъчно, и лъжците получават „зелена светлина”… И никой не проверява фактите. Защо това е важно за вас? Ами защото ако се отнасят така с мен, човека, който има почти неограничени възможности за ответна реакция, помислете какво биха сторили с вас, с вашата работа, с вашата сигурност, с вашето образование, с вашето здравеопазване. Посяга се на вашата религиозна свобода, открадната е вашата Втора поправка, отнети са ви заводите, жилището и тъй нататък…

вижте какво се случи с работните ви места!

Наскоро стана ясно, че сблъсъците на мои митинги са организирани от платени агенти на Националния демократичен комитет (НДК) и щаба на Клинтън — също като в Чикаго, когато пострадаха и полицаи, и митингуващи, а по лицата им течеше кръв. Това бе престъпление. Виновните трябва да бъдат подведени под отговорност. Но понеже системата е мошеническа, най-вероятно нищо такова няма да последва… Та и тези жени и лъжите им сигурно също са изпратени от НДК и щаба на Клинтън. По-късно всичко ще стане ясно в съда и очаквам това с нетърпение!

Всички тия измами целят едно – корумпираният истаблишмънт свързаният с него бизнес да запазят своята власт – и то заради своите интереси и във ваш ущърб, във вреда за всички американци. А що се отнася до моите интереси, те са свързани с вас, с американските избиратели. Влязох в играта заради всичко това. Трудно е, но не можех да постъпя иначе. Аз обичам страната, обичам народа си, и съм длъжен да постъпя именно така.

Всички разбираме, че нашите проблеми няма да се решат, ако се надяваме да го направят на политиците, които ги породиха. Хилъри Клинтън всъщност не застава срещу мен, тя се изправя срещу промените, срещу целия американски народ, срещу всички американски избиратели.

Днес ние сме на кръстопът. Трябва да изберем дали да повтаряме грешките от миналото, или да повярваме, че пред нас и нашата прекрасна страна все още има голямо бъдеще. Аз вярвам в бъдещето и знам, че то ще е велико. Моят икономически план осигурява 25 милиона работни места за десет години.

Но днес нашите работни места изтичат в чужбина, отиват в Мексико или в други държави. А такова движение е едностранно. Там получават работа, заводи, пари, а за нас остават наркотиците и безработицата. Време е нещата да се променят – и те ще се променят, повярвайте.

Същото е и с другите държави. Вижте Китай, вижте която и да било друга държава – та нашите търговски споразумения с тях са чудовищни. Позорно е, че нашата власт го допуска. Това са лоши сделки, и властите прекрасно го знаят. Неслучайно го потулват, но повярвайте, ние ще ги отменим. Търговията ни ще бъде друга – честна и свободна, и действителна.

Плановете ми в сферата на сигурността са да опазя бедните. Етичният ми план цели да се приключи с корупцията – гигантската корупция – в правителството. С всичко това ще бъде приключено… Ще пресушим вашингтонското блато и ще го заменим с ново управление – на народа, осъществявано от народа и в името на народа, повярвайте ми!

Точно затова избрах Гетисбърг да оглася моя план.

Умолявам американския народ да надмогне политическата суматоха

и да се върне към вярата и оптимизма, на които винаги е разчитал американският характер. А на този свят няма нищо по-хубаво и силно от американския характер. Аз ви моля – научете се отново да мечтаете. Предлагам ви моя план от 100 дни за възвръщане на американското величие.

Това е договор – между Доналд Тръмп и американския избирател, и той предполага промените да започнат с възстановяването на честността и отговорния подход във Вашингтон.

Още от първия ден след встъпването ми в длъжност моята администрация започва работа върху

шест мерки за борба с корупцията и срастването между власт и бизнес

Първо, нужна е поправка в конституцията, която ограничава броя на мандатите на членовете на конгреса.

Второ, преустановяваме назначаването на федерални служители (с изключение на военните, на служители в обществената сигурност и здравеопазването), като по такъв начин съвсем естествено ще се намали броят на чиновниците.

Трето, ще приемем правилото, че всяка нова федерална регулираща норма ще отменя две досега действащи. Регулиращите норми убиват страната ни и работните места.

Четвърто, ще забраним на бившите сътрудници на Белия дом и Конгреса да стават лобисти за период от пет години след напускането на работа.

Пето, ще въведем пожизнена забрана на сътрудници на Белия дом да бъдат лобисти на чуждестранни правителства.

Шесто, изцяло ще забраним на чуждестранни лобисти да събират средства за избирателните кампании в Америка, каквото бе положението досега.

В същия ден, в който встъпя в длъжност, ще приема седем мерки за защита на американските работници, чиито интереси днешните политици равнодушно неглижират. Ще променим тази ситуация в най-кратък срок.

Най-напред, заявявам намерението си изцяло да преразгледам условията на Споразумението за северноамериканската свободна търговска зона, едно от най-лошите споразумения в историята на страната ни – впрочем, подписано от Бил Клинтън – или пък да излезем от него, както е записано в чл. 2205.

На второ място, обявявам предстоящото излизане от Транстихоокеанското партньорство, което заплашва страната ни с истинска катастрофа.

На трето място, ще наредя на финансовия министър да обяви Китай за валутен манипулатор – което си е точно така на практика. Със своите валутни игри те ни нанесоха огромни вреди – и това е доста печално. Подчертавам, че не виня китайците – те просто са умни. Вината е на нашите политици, които не ги спряха, въпреки че лесно можеха да го направят.

На четвърто място, ще наредя на министъра на търговията и търговския представител на САЩ да извади всички несправедливи чуждестранни търговски практики, които вредят на американските работници, и незабавно да санкционира тези злоупотреби с всички достъпни правови инструменти – американски и международни.

На пето място, и това е особено важно, ще снема ограниченията за разработка на американски енергийни ресурси, включително шистов газ, нефт, газ и въглища. Това се равнява на 50 трилиона долара и много нови работни места. Нашите миньори трябва отново да се върнат на работа.

На шесто място, ще премахна всички препятствия пред инфраструктурните енергийни проекти, установени от Обама и Клинтън, което ще отвори път към развитие напред. Сега пред тях има невероятно много препятствия – и екологични, и структурни… Ще довършим тръбопровода „Кийстоун” и много други строежи. Това означава много нови работни места и огромна полза за страната ни.

На седмо място, ще спрем да даваме милиарди долари по програмите на ООН за борба с глобалното затопляне и ще използваме тези пари за нуждите на американската водна инфраструктура и американската екология. Ние даваме милиарди, в същото време ни е забранено да се занимаваме с нашата екология.

И още нещо, от първия работен ден ще се заема със следните пет мерки за възстановяване на сигурността и конституционния ред: първо, ще отменя всички неконституционни актове, разпоредби и укази на президента Обама; второ, ще започна процес за избиране на наследник на покойната съдия Скалия. Тази чудесна жена сложи дори мой плакат в двора си. Наистина е мило, нали? Едва сега го разбрах. Но тя е голяма личност. Ще избираме заместника по мой списък с кандидати, в който са 20 съдии. Надявам се, че от 20 души все пак ще бъде избран достоен кандидат, който да отстоява и защитава Конституцията на САЩ; трето, ще прекъснем федералното финансиране на всички градове-убежища за мигранти; четвърто, ще започнем извеждането извън страната на незаконните мигранти-престъпници. Днес това са над два милиона души наркотърговци, бандити, убийци. Ако съответните страни, не си приберат обратно бандитите, ще забраним издаването на визи за техни граждани.

Докато Хилъри Клинтън бе държавен секретар, ние все се опитвахме да експулсираме поредния злодей, но неговата страна не го приемаше, и Хилъри казваше, че трябва да го приемем обратно и че няма да принуждаваме съответната страна да го приеме; пето, ще замразим имиграцията от региони, склонни към тероризъм, чиито представители не е възможно да бъдат проверени по нормален ред. Ние не знаем какви са те, откъде идват, какво планират. Хилъри Клинтън иска да увеличи броя им с 550 %. Обаче радикалният ислямски тероризъм е пред вратата. Ние трябва да бъдем силни, умни и бдителни. Не бива да го допускаме у нас, имаме си достатъчно проблеми. Всички, които пристигат в нашата страна, ще минават през щателна проверка.

Ще работя и с конгреса – ще внеса следните законопректи и ще се боря да бъдат приети в първите сто дни от президентския ми мансат – закон за данъчни облекчения и опростено данъчно облагане за средната класа. Моят икономически план предвижда икономически ръст от над 4 % годишно и създаване на не по-малко от 25 милиона нови работни места. Ще го постигнем чрез мащабно намаляване и опростяване на данъците, съчетано с реформа в търговията, намаляване на регулациите и снемане на ограниченията пред американската енергетика.

На нас ни трябват работни места!

А сега те изчезват – особено по-добрите. Най-сериозно трябва да се намалят данъците за средната класа, за която всички забравиха… Данъкът на семейство от средната класа с две деца ще ще бъде намален примерно с 35 %. Така ще могат да използват освободените пари и те ще влязат в нашата икономика. Ще опростим класифицирането на данъкоплатците, ще намалим броя на групите от седем на три. Ще опростим данъчните формуляри. Данъкът върху търговската дейност ще бъде намален от 35 % на 15 %.

Трилионите долари, изнесени от американските корпорации зад граница, ще могат да се върнат срещу заплащане на данък от 10 %… много компании излизат от САЩ не заради високите данъци, а защото не могат да върнат парите си обратно тук. Всъщност, те вървят след излизащите навън пари. Ние ще опростим процеса, нека да върнат парите си отново тук, в Америка, и нека ги използват тук и ги вложат в изграждането на страната ни.

Закон за борба с изнасянето на производства. Той ще въведе такси, които да бъдат стимул за компаниите, така че да не изнасят производството в други страни, уволнявайки работниците. Освен това те ще могат да внасят продукцията си обратно в САЩ без никакви такси. И Carrier, и Ford, и много други бягат вън от Америка, уволнявата работниците си, отиват в Мексико или другаде, строят красиви нови заводи и наемат на работа местни хора. После си прибират складовете, машините и т. н. и без такси ги внасят през нашите граници – ами какво остава за нас? За нас остава безработицата. Само загуби и никакви печалби. Затова ще въведем такива такси, които няма да оставят ненаказано подобно поведение.

Закон за американската инфраструктура. Насочен е към следното – с помощта на данъчни облекчения да подтиква създаване на частно-държавно партньорство и частни инвестиции в инфраструктурата. Целта е да привлече 1 трилион долара за десет години. Днес ние имаме огромни проблеми с инфраструктурата. По времето на президента Обама държавният дълг се удвои и достигна 20 трилиона долара. За по-малко от осем години той нарасна с 10 трилиона долара . представете си само! Но това не помогна на инфраструктурата.

Какво се получи?

Имаме проблеми с пътищата, с мостовете, с тунелите, с болниците, с училищата – плюс 20 трилиона долара дълг. Истински рекорд! Болниците на Министерството на ветераните са в ужасно състояние – и самото министерство също. Нещо трябва да се направи, защото ветераните са лекувани зле, много зле. Така не бива!

Закон за избор на училище и образователни възможности. Той ще преразпределя финансите за образование и ще даде права на родителите да избират къде да пратят децата – дали в държавно училище, дали в частно, в независимо, в специализирано, или пък да учат в къщи. Важно е да отменим общообразователните стандарти и да предадем контрола върху образованието на местните органи. Нашето образование сега е зле. Вижте рейтингите – на върха са Швеция, Норвегия, Дания, а ние сме в дъното. А харчим за всеки учащ повече от всички други – и пак сме в дъното на списъка. Другите страни харчат доста по-малко – а пък са на върха. Следователно е очевидно, че системата ни не работи. Ще я променим и подобрим.

Ще разширим професионалното и техническото образование, за които у нас изцяло забравиха, ще направим по-достъпни двугодишните и четиригодишните колежи. Всеки, който е ходил на училище, сигурно помни колко зле се учеха децата, но пък можеха да ремонтират двигатели или да иззидат стена. Много от тези деца имаха невероятни умения. Всъщност, на нас ни трябват такива, дето могат да зидат стени, доста ни трябват. (Смях в залата) Помните ли тези хора? Гениален автомеханик, със златни ръце, а пък по история – средна ръка, по физика – също. Това са прекрасни хора и заради тях трябва да върнем професионално-техническото образование.

Закон за отмяна и замяна на Obamacare. Obamacare изцяло ще бъде отменен, на негово място ще има медицински спестовни сметки – това е само един възможен вариант, но е добър. Ще е добре, ако медицинската застраховка може да се закупи и извън дадения щат. Ето това е конкуренция! Политиците ще пречат на това, защото застрахователните компании не обичат конкуренцията, но ще се справим, повярвайте.

Много години говоря за тези неща. И също така ще е много добре съответните щати да управляват фонсдовете Medicaid. А пък е време да се дебюрократизира и Службата за надзор върху качеството на хранителните продукти и лекарствата. Там чакат за одобрение 4000 медикамента, включително жизненоважни, а хората умират, трябват им лекарства, а пък ние с години си изучаваме разни лекарства. Да, това им е работата, следват процедурата, но пък 4000 медикамента чакат одобрение и не го получават… Този процес трябва да се ускори.

Закон за достъпни детски и старчески домове, което ще позволи на американците да отпишат от данъка си разходите за постъпване в детски дом или в старчески дом и ще подтикне работодателите да организират служба за детски дом по месторабота. Някои компании го правят и мисля, че идеята е отлична. Освен това ще бъдат освободени от данъци спестовните сметки за осигуряване на грижи за деца и възрастни с паритетни вноски за семейства с ниски доходи.

Законът за борба с нелегалната имиграция ще осигури финансиране за изграждане на стена по южната ни граница. Не се тревожете, аз вече обясних, че за нея ще плаща Мексико. Мексико ще плати на САЩ пълната сума за стената, ясно ли е? Впрочем, преди два месеца и половина имах среща с мексиканския президент, чудесен човек, прекрасна среща, обаче му казах, че очаквам някои неща. Ние си имаме своя държава, имаме си нашите хора, трябва да ги защитаваме, и затова нека и той внесе своята лепта – иначе разговорът ще бъде друг. Законът предвижда също задължителен минимален срок от две години за федералните затвори. Това е за нелегалните, за онези, които се връщат нелегално след депортиране. Пет години минимален срок ще има за онези нелегално завърнали се, които са осъдени за тежки престъпления или имат две присъди за малки правонарушения, или пък два пъти и повече са били депортирани. Какво се случва – те идват, ние ги връщаме, после пак идват – пращаме ги в затвора, после пак идват – и получават пет години.

А сега и по десет пъти се връщат. Такива случаи – с лопата да ги ринеш. Помните ли какво стана в Сан Франциско? Един убиец се върна пет пъти – и на петия път застреля едно момиче… Един се връща десет пъти, на десетия път също уби човек. А сега, след депортацията, ще си седи у дома, за да не стои в затвора. А днес какво ги плаши – нищо! Време е да се променят и правилата за визи. Наказанията за нарушаване на сроковете трябва да се завишат, за да има гаранции, че работните места ще се предлагат първо на американци.

Осмо, закон за възстановяване на обществената сигурност – така ще намалее престъпността, разпространението на наркотици и нивото на насилие. Ще се създаде специална структура за борба с насилието, ще се разшири финансирането на програми за обучаване и подкрепа на местната полиция. Бъдете сигурни, че идеята е много добра. Ще разширим сферата на възможностите на федералните органи на реда и федералните прокурори за борба с престъпните групировки и ще тикнем престъпниците зад решетките – и после да си ходят у дома.

Закон за възстановяване на националната сигурност, който ще подпомогне възстановяването на нашите въоръжени сили. Затова ще отменим намаляването на разходите за отбрана и ще отделим повече средства за отбрана. Днес имаме спешна необходимост от въоръжени сили. Не че искаме да ги използваме, но именно силата осигурява мир – и затова ни трябва силна армия. А сега тя е безкрайно изтощена. Освен това ще дадем възможност на нашите герои ветерани да се лекуват в държавни клиники или да ходят на частен лекар, ако чакат реда си в интернет. Вие знаете, че нас активно ни подкрепят ветераните – охранителните органи, ветерани, военни.

Обаче с тези опашки по интернет започнаха да стават по 22 самоубийства на ден. Не е за вярване, но са толкова – 22 самоубийства дневно. Защото чакат шест, седем, девет дни и не стигат до лекаря. Често дори обикновена процедура би могла да ги спаси, или прости лекарства, но има става зле и те умират, без дори да са припарили до лекар. Възнамеряваме да им дадем възможност да отидат наблизо, при частен лекар, или в държавна болница, или в частна. Има много лекари, които могат да им помогнат и ще се радват на допълнителен доход. А сметката ние ще платим. И ще е по-евтино, но най-важното е, че това е реална грижа за ветераните. Това, което правят с тях сега, е абсолютно неприемливо.

Освен това трябва да защитим най-важната си инфраструктура от нови заплахи – от т. нар. кибератаки. Законът ще постанови и нови процедури за имиграционна проверка. Трябва да се знае дали тези, които пускаме в нашата страна, споделят ценностите на нашия народ. Трябват ни хора, които обичат страната ни или могат да обичат гражданите й. Трябват ни хора, които да ни обичат, и това може да се провери, както го правят в други държави, но не и у нас. Ние просто приемаме всички – моляв и се, заповядайте, елате при нас…

Закон за изчистване на корупцията във Вашингтон. Той предвижда строга етична реформа, насочена против разложителното влияние на лобисти и спонсори върху нашата политика.

На 8 ноември американците ще гласуват за този план на 100-те дни за възстановяване на икономическия просперитет на САЩ, на сигурността и честното управление.

Аз ви обещавам, че ще направя тези реформи.

Ако ги проведем, отново ще имаме народно управление, осъществявано от народа в името на народа. И Америка отново ще е велика! Повярвайте!

Благодаря ви, много ви благодаря.

С незначителни съкращения от video.foxnews.com, 22 октомври 2016 г., Гетисбърг
Превод, NewsFront – Bulgaria

Ето защо всички са срещу Тръмп (ВИДЕО – БГ субтитри)

 Коментар на Николай Николаев от a-specto.bg:

Категорична победа за Тръмп на изборите в САЩ, светът навлиза в нова ера

Кандидатът на републиканците Доналд Тръмп е големият победител на изборите за президент на САЩ. Ексцентричният милиардер спечели  убедително вота на американците срещу кандидата от Демократическата партия Хилъри Клинтън. Решителният превес дойде след неочакван успех в т.нар. swing state – щати, в които демократи и републиканци имат сходни нива на подкрепа. Флорида, Охайо, Айова и Северна Каролина бяга големите изборни победи, благодарение на които името на новия американски държавен глава е Доналд Тръмп. Републиканците убедително спечелиха и гласуването за Конгрес, извоювайки мнозинството места в Камарата на представителите и в Сената. Гласовете на Тръмп в Избирателната колегия, определяща новия американски държавен глава, превишават необходимите за да бъде избран президент 270 гласа.

Изборните резултати са шок за либералните новинарски издания и социологическите агенции, които до последно даваха убедителна преднина за опонента на републиканския кандидат – Хилъри Клинтън. В своя прогноза по-рано през деня New York Times оцени предварителните проучванията за резултатите като „даващи 85% вероятност на Клинтън да победи”. Въпреки това Хилъри Клинтън се представи с най-лошите резултати за Демократическата партия от 2000-та година. Още в два часа местно време ръководителят на кампанията на бившата първа дама Джон Подеста разпусна щаба, отпращайки хората по домовете им, с което предизвести загубата.

Анализатори определят успеха на Тръмп като „голямата неизвестна” в световната политика. На пръв поглед идеите му звучат революционно. Във вътрешен план победата на новия американски президент поставя дори повече въпросителни от новата американска външна политика. Твърд противник на, по думите му „корумпираната система”, на Щатите, облагодетелстваща мултинационалните банки и финансови институции, Тръмп нееднократно е обещавал да върне властта над страната в ръцете на американския народ. Пристъпването към реализацията на подобна идея обаче неминуемо ще доведе до мощни вътрешни сътресения. Още в първите минути след излизането на резултатите финансовите пазари се сринаха. Водещият японски индекс Никей моментално загуби 4,7%, последван от индексите на борсите в Лондон, Хонконг, Австралия, Южна Корея и Ню Йорк. Цената на златото се повиши с 3,4%, а индустриалния борсов индекс Dow Jones загуби 5,1% от стойността си.  

Победата на милиардера изразява надеждите на американците за връщане на блясъка на американската изключителност от миналия век. Доналд Тръмп представлява интересите основно на средната и работническата класа в САЩ, пострадала най-много от унищожителната глобализация. Докато след края на Втората световна война САЩ е безспорно най-развитата индустриална страна, държаща над 27% от световния БВП – прогресивна демократична република, идеал за държавите на земното кълбо, днес разликата е драстична. Деиндустриализацията, породена от прехвърлянето на традиционни производства в Мексико, Китай и Източна Азия и властта на финансовия капитал над икономиката и политиката оставиха милиони американци без работа, дом, образование и бъдеще и превърнаха демократичните процедури във фасада на задкулисието. Очаква се вътрешната американска политика да се ориентира към американоценричен модел, включващ мощни стимули за икономиката, индустрията и технологиите, а системата от търговски споразумения TTIP, TPP, NAFTA да бъдат преразгледани.

Във външната политика Тръмп наследява сринат авторитет на американската държава като генератор на нестабилност, войни и по думите му „създател на тероризъм”. Тъй като досега Тръмп направи поредица от противоречиви изказвания на тема международни отношения, е налице голяма доза несигурност за възможните следствия от неговия избор.Ядрото на посланията може да определи идеите му като неоизолационистки. В международната политика той е категоричен привърженик на реалистката теория. Като цяло Доналд Тръмп подчертава, че американското лидерство е довело до много повече беди отколкото ползи. Американските мускули са грубо използвани от други играчи – и съюзници и врагове. Следователно в бъдеще Съединените щати трябва да се придържат към външна политика, определена на принципа на калкулиране съотношението между цена и ползи.

Българските евроатлантици може да изпаднат в паника, но републиканският елит около милиардера сериозно обсъжда идеята за прекратяване съществуването на НАТО. В рамките на предизборната кампания Доналд Тръмп нееднократно потвърди решимостта си да преразгледа отбранителните съюзи, повдигайки неспокойствието на западните и азиатски съюзници.

За България победата на американския милиардер ще бъде свързана с дълбоки промени. Широко коментирано е обещанието на Тръмп да намери общ език с Русия на Владимир Путин. В случай, че това стане факт може да прогнозираме рязко спадане на геополитическото напрежение в региона и относителна политическа стабилност у нас. От политическата сцена неминуемо ще слязат „ястребите”, борещи се с „руската хибридна война” от сутрин до вечер. В своя коментар непосредствено след изборната победа на Тръмп говорителят на руското МВнР Мария Захарова се спря на думите на бившия посланик на САЩ в Москва Майкъл Макфол, според който „Путин се намеси в нашите избори и преуспя”. Захарова определи като довела до „патова ситуация” политиката на Обама да назначава „макфоловци” начело на своята страна, „но и на много васални държави”.

Всички революционното звучене на идеите на милиардера, не е без основание тезата, че в своята външна и вътрешна политика оттук насетне Тръмп ще бъде силно ограничен.Мощният военно-промишлен комплекс, групиран около т.нар. неокони, транснационалният финансов капитал и сложният баланс в Конгреса са три от факторите, с които без съмнение милиардерът ще се съобразява при взимането на решения. Ролята на спирачка пред импулсивни решения на Тръмп ще играят неговите съветници, политически кабинет и мнозинството в Конгреса. Независимо от комплицираността на вътрешните американски битки и многото неизвестни едно е сигурно – светът навлиза в нова ера и никога повече няма да бъде същият.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение на редакцията на a-specto

loading...
Официално: Доналд Тръмп е новият президент на САЩ by

Последни от Свят

Отиди Горе