Обама: Само САЩ могат да диктуват условията в световната търговия

в ПО СВЕТА

Подписването на икономическото съглашение за Транстихоокеанското партньорство (ТТП) ще позволи на САЩ да определя световната търговия, чийто правила ще бъдат принудени да следват останалите държави, твърди американският лидер Барак Обама.

«Изолиращите от глобалната икономика стени само ще ни отделят от най-великата възможност. Америка трябва да диктува правилата на световната икономика. Другите държави трябва да играят само и единствено по установените от Америка и нейните партньори правила. Транстихоокеанското партньорство ще ни позволи да направим точно това», — написа Обама в статия за вестник Washington Post.

«Светът се променя, заедно с него се променят и правилата. — САЩ, а не страни от рода на Китай, трябва да пишат правилата», — добави президентът.

През февруари министрите на търговията на 12 страни подписаха съглашение за Транстихоокеанско партньорство, в рамките на което ще бъде създадена зона за свободна търговия в Азиатско-тихоокеанския регион. ТТП ще конкурира другите икономически споразумения, в които участва Китай, сред които Източното икономическо регионално партньорство (ИИРП), което предполага създаването на зона на свободна търговия между 10 страни от АСЕАН и шест държави, които поотделно вече имат договореност с АСЕАН.

Обама разкритикува ИИРП, заявявайки, че това споразумение не може да ограничи недобросъвестната конкуренция, изгодна за субсидираните от държавата компании. Освен това, според президента на САЩ, то не може да защити интелектуалната собственост на американските производители, в частност на художниците, кинематографистите и предприемачите, а също може да ограничи свободата на интернет.

«За щастие, САЩ има план, който ще позволи да се гарантира труда на американските работници», — продължава Обама.

В частност, според него, приемането на съглашението ще може да премахне бариерите пред производителите на САЩ, включително съществуващите понастоящем 18 хиляди данъци върху американските стоки.

«Веднага след старта на ТТП, американските производители ще могат да експортират повече, отколкото произвеждат днес. А това означава увеличаване броя на работните места (в САЩ)», — резюмира Обама.

На Тихоокеанските страни се падат 40 % от световната икономика и една трета от световната търговия.

Споразумението за създаването на ТТП бе подписано на 5 октомври 2015 година. То трябва да бъде ратифицирано от всяка от страните. В САЩ това трябва да бъде направено от Конгреса. Републиканците, които са болшинство, са против документа.

Тихоокеанското партньорство е комплекс от икономически правила, засягащи страните с население около милиард човека.

Опитите на САЩ да засилят влиянието си в тихоокеанския регион не се ограничават със създаването на ТТП.

В последните години значително се увеличи военното сътрудничество между САЩ, Южна Корея и Япония, които се превърнаха в основни съюзници на Вашингтон извън НАТО.

Според експерти, заедно с икономическото съглашение това е част от агресивния опит на СЩА да дестабилизират ситуацията в АТР, едновременно с това да изолират и обкръжат Китай и Русия с приятелски на Вашингтон държави.

Петя Паликрушева / NewsFront – Bulgaria