Обама нанесе тежък удар на Меркел, като я нарече най-важния си европейски съюзник. Да не стане като Брекзит?

в Свят

Обама нанесе смъртоносен удар на Меркел в очите на електората, като я нарече най-важния си европейски съюзник по време на последната си визита в Берлин. Подобни неща най-слабият президент на САЩ, ръсеше и в Лондон, когато пледираше срещу Брекзит и всички видяхме какво се случи. Подкрепата и помощта на Обама в Европа е много опасна вещ за този, който я получава. А социологическите данни са за Меркел, както бяха за Хилъри в САЩ и за Цецка Цачева у нас и както бяха против Брекзита във Великобритания. Пак може да има изненадани. Тръмп определя бежанската политика на Меркел като „катастрофа“ и изрази опасения за американския ангажимент по отбраната в НАТО.

Победата на Доналд Тръмп в САЩ подкрепя и националистите и патриотите във Франция и Холандия и в цяла Европа. Преди изборите в Германия има избори в Австрия, Италия, Франция, които могат да предрешат либерално — глобалната катастрофа за Меркел. Националисти взеха властта в Хърватия и Босна. На предстоящите избори във Франция и Австрия най-вероятно ще спечелят крайнодесни президенти. Първият удар в Европа след победата на Тръмп ще бъде в Австрия на 4 декември. Норберт Хофер, кандидатът на дясната антисистемна и евроскептична Партия на свободата ще спечели. Матео Ренци в Италия е на път да загуби референдума за конституционна реформа, да подаде оставка и Движението „5 звезди”, начело с Бепе Грило да стане номер едно. Герт Вилдерс в Холандия изпреварва управляващия дясноцентристки лидер Марк Рюте. Изборите са през март. Марин Льо Пен, лидер на френския Национален фронт, според социологическите проучвания е лидер за спечелване на френските президентски избори през май 2017 г. и отправя призиви за напускане на Европейския съюз и за подобряване на отношенията с Русия. Нейната партия спечели европейските избори през 2014 г. През октомври 2017 г. Чехия също ще проведе избори. Протестното движение АНО, начело с Андрей Бабиш, бизнесмен — милиардер и финансов министър, се движи към победа с огромна преднина.

Решението на Ангела Меркел да се кандидатира за четвърти мандат в дългосрочен план ще доведе до поевтиняване на акциите, тъй като бежанската политика на Меркел предизвиква популистки ответен удар, който „ще натежи върху пазарите“, казва Джеймс Батърфил, ръководител инвестиции и проучвания в ETF Securities в Лондон. Рекордно ниските лихвени проценти на ЕЦБ привличат гласоподавателите към антиевропейската, антиимиграционната партия “Алтернатива за Германия”,а Меркел избягва критиките към председателя на ЕЦБ Марио Драги. “В САЩ икономическият растеж е устойчив с надежди за покачване на лихвата. Европа е реално без икономически растеж, с много стимули обезценяващи еврото, страх, несигурност и отрицателни лихви. “Инвеститорите имат доверие в това, което Тръмп възнамерява да прави, защото е надежден и доказан бизнесмен, а Меркел, Драги и Юнкер са на грешния път. ЕЦБ ще смъква още повече лихвите, икономически растеж няма. Тръмп ще сваля данъците — фискален стимул и допълнително харчене.

Меркел е начело на Германия от 11 години, но в последно време рейтингът й спадна поради политиката й към мигрантите и приемане на над 1 милион бежанци от Близкия Изток и Африка. Жителите на предградие в Мюнхен ще вдигат стена, за да се предпазят от бежански лагер, който ще се изгради в съседство. Патриотичните сили в целия свят постигат идеологическа победа, включително в САЩ, Русия и европейските държави, а на този фон глобалистите начело с канцлера на ФРГ Ангела Меркел изпадат във все по-видима изолация, коментира по същото време лидерът на френската крайнодясна партия „Национален фронт” Марин льо Пен.

Меркел загуби поредица от местни избори през изминалите месеци, а вотът показа надигането на националистите и популистите от Алтернатива за Германия. Сега не е сигурно, че Меркел ще успее доведе до победата на ХДС, въпреки “тържествените фанфари” в зависимите медии. Рейтингите на ХДС — ХСС падат — за първи път под 30 на сто, а партията загуби и пролетта и есента местните избори. Преди изборите в Германия има избори в Австрия, Италия, Франция, които могат да предрешат либерално — глобалната катастрофа за Меркел. И въпреки че през последните седмици, правителството очевидно реши да стегне политики срещу мигрантите, в предизборен опит да се спре спада на популярността е ясно, че на изборите ще бъде трудно. На първо място, трудността ще бъде “Алтернатива за Германия”,на второ необходимостта от твърде широка коалиция. AG ще отнеме от 12 до 18 или повече процента от гласовете и ще се превърнат във втора или третата сила в Германия.

Автор: Йордан Халачев
Източник: ПРЕГЛЕД


€вропейско: Печатат новите германски марки (ВИДЕО)

 

 

Обама нанесе тежък удар на Меркел, като я нарече най-важния си европейски съюзник. Да не стане като Брекзит? by

Последни от Свят

Отиди Горе