Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Ню Йорк Таймс: Русия се готви да изключи глобалния Интернет

в Свят
Loading...

Руските подводници и шпионски кораби са увеличили няколко пъти своята активност около подводните кабели, осигуряващи глобалните интернет-комуникации, пише „Ню Йорк Таймс”.

Военните експерти на САЩ се опасяват, че в случай на открито противопоставяне между Русия и САЩ, тези кабели ще бъдат прекъснати. Пентагонът и спецслужбите на щатите не обсъждат тази тема публично, но има източници, които твърдят, че те упорито работят по проблема.

Така например контра-адмирал Фредерик Рогт, командващ подводния флот на ВМС на САЩ в Тихия океан казва: „Аз имам основание да се опасявам, че руснаците наистина могат да направят това”.

Подобни опасения има и в други държави. Норвегия вече помоли НАТО да й окаже помощ в следенето на движението на руския подводен флот.

Кабелите се повреждат непрекъснато, но това става заради природни явления и в близост до бреговете. Такива повреди се отстраняват сравнително лесно. Ако обаче се стигне до прекъсване на кабелите на големи дълбочини, отстраняването на такава повреда ще е крайно сложно.

Местоположението на повечето от подводните кабелни връзки не е секретно, с изключение на секретните кабели, поставени от САЩ за военни цели. Именно тези връзки интересуват най-много руските военни кораби и подводници, смятат военни източници.

Последни от Свят

Отиди Горе