Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

NYT: „Търговската война“ на Тръмп с Китай заплашва да стане за САЩ „икономически Афганистан“

в Свят
Loading...

В момента „търговската война“, разпалена от Доналд Тръмп срещу Китай и другите страни, се забелязва малко от американските граждани и фондови борси, пише The New York Times.

Но при изостряне на конфликта митата на САЩ и ответните мита на Китай могат да засегнат стоки за „милиарди и трилиони“ долари, което заплашва да превърне „търговската война“ на Тръмп в „икономически Афганистан“, отбелязва изданието.

Доналд Тръмп заяви, че търговските войни „се печелят лесно“, но сега се задава въпроса дали той има план за постигане на своите цели или се стреми към „скъпоструващ и безсмислен конфликт без резултат“, пишат журналистите от The New York Times Ана Суонсън и Нийл Ървин. Президентът на САЩ уверява, че заплахите за мита по адрес на Китай, ЕС, Мексико и Канада в крайна сметка ще принудят Вашингтон да отстъпи. Стратегията на Тръмп е вдъхновена от силния икономически ръст в Америка, който му позволява да въведе мита. Но е малко вероятно митата да окажат силно влияние на икономиката на другите страни.

Китайските стоки на стойност 34 милиарда долара, на които са наложени мита и еквивалентния отговор на Китай са малко в сравнение с американската икономика в обем на 20 трилиона долара. В петък световните фондови борси основно не обърнаха внимание на „търговската война“, отбелязват авторите на материала. Въпреки това митата все пак оказват негативно въздействие върху някои сфери на икономиката, в частност фермерите и малките предприемачи. Конфликтът между САЩ и Китай заплашва да се изостри и да засегне стоки за стотици милиони долари.

Най-здравият аргумент на Тръмп по време на неговата избирателна кампания се заключваше в това, че той няма да жертва животите и богатствата на Америка в безсмислени и произволни войни. Но разпалването на търговска война може да се окаже негов икономически Афганистан – скъп, без ясни времеви граници и безплоден“, отбелязва президентът на Института по международна икономика Петерсън Адам Позен. Тръмп заплаши, че ако конфликтът с Китай скоро не бъде разрешен, то той ще въведе мита върху „почти целия износ на Китай“, усложнявайки китайските инвестиции в САЩ и ще ограничи визовия режим за китайските граждани.

Тръмп се отнася към търговската политика като към сделка с недвижимо имущество, където целта е да се бие противника, да се настъпи по гърлото и да се унижи“, заяви директорът на изследванията на търговската политика на института Катон Даниел Айкенсън. В момента американската икономика е достатъчно силна, за да издържи относително скромните мита, въведени в отговор от Китай. Но ситуацията може да се изостри и да доведе до мита върху стоки на стойност от стотици милиарди и дори трилиони долари. „Ако и в двете страни се вдигнат до трилион долара, това ще означава около 25% от търговията. Хората ще започнат да забелязват това“,обобщава Айкенсън. / Поглед.инфо

Последни от Свят

Брекзит в 2 снимки

Loading... ПО ТЕМАТА; Един малко известен ФАКТ; Кралицата на Великобритания можеше да отмени резултатите от
Отиди Горе