НСО: Не можем да арестуваме ябълки

в България

НСО няма право временно да задържа “плодове и зеленчуци”, и затова ябълката е останала у Беновска, и тя я хвърли към президента. Това става ясно от почти комична декларация на службата, по повод невиждания скандал с охраната на Румен Радев. Според НСО, охрана в НДК е имало, тя е наблюдавала всичко, и не е имало никакъв риск в никакъв момент.

Ако обаче един президент се охранява само с “цивилни ченгета”, това поставя въпроса защо около Бойко Борисов и Цецка Цачева вървят десетки горили, и демонстративно се показват. Двойният стандарт е странен.

Допълнително и част от скандала е не само с ябълката, а и с обстоятелството, че никой не вижда нито държавна бронирана лимузина, нито бодигардове около новия президент в последващите дни. Румен Радев се разходжа като Радой Ралин едно време – обичан и адмириран от народа по улиците.

Само че в момента светът е в глобална терористична заплаха. Едно убийство на новоизбран президент, ще вкара всякакви ислямисти и фанатици във всички световни новини. А терористи в София – стотици – на по-малко от километър от президентството – в т.нар. “арабски квартал”. Абсурдът е пълен, а писмото на НСО е достойно за в-к “Стършел”. Публикуваме го без редакции, всеки да си прави изводите:

“На 13 ноември 2016 г. НСО осъществи охрана на пресконференцията в международния пресцентър в Националния дворец на културата, проведена след приключване на изборния ден от втория тур на изборите за президент и вицепрезидент. Охраната е планирана и осъществена на основание чл. 18 от ЗНСО, като комплекс от действия за защита на обект и обезпечаване безопасността на застрашени лица при участието им в масови прояви или дейности с краткосрочен характер.
За предотвратяване на посегателства върху живота, телесната неприкосновеност на участниците в тази значима обществена и политическа проява са използвани всички предвидени в ЗНСО видове охрана. Охраната в залата е осъществена от охранителен екип, съставен от опитни и достатъчно на брой служители. Приложени са предвидените в закона средства и способи за контрол – охранително-технически, радиационен, химически и санитарно-хигиенен контрол.
Акредитираните журналисти, гостите, техническият персонал и всички други длъжностни лица с право на достъп до зала 3 на НДК, използвана от международния пресцентър, са преминали през предварителна щателна проверка, включително на пренасяния личен багаж и други вещи. При проверката не са открити общоопасни средства или предмети, които биха създали реална опасност за сигурността. Хранителните продукти, като плодове и зеленчуци и други вещи за лична употреба, не са вещи, които НСО има право временно да задържа в рамките на мерките за безопасност.
Контекстът на ситуацията, на която се придава характер на непосредствено посегателство срещу г-н Румен Радев, избран за президент на Република България на приключилите избори, е съвършено ясен. Думите и действията на журналистката г-жа Илияна Беновска са оценени професионално и правилно от охранителния състав на НСО, като несъдържащи опасност и неизискващи намеса. В конкретния случай всяко друго действие от страна на охранителния екип на НСО, би представлявало белег на ниско ниво на професионализъм и обществено укорим опит за преиграване.” ГН


Богомил Бонев /Бивш министър на МВР: ”Ако това се беше случило в САЩ, сикрет сървис щяха да застрелят Беновска на място

loading...
НСО: Не можем да арестуваме ябълки by