Новият световен ред настъпи: Швеция се отказва изцяло от парите в брой

в Любопитно

През  1661 г. шведската централна банка печата първите в Европа хартиени  пари: банкноти с печат,  воден знак и осем подписа. Много скоро Швеция отново ще бъде първата страна, само че отказала се изцяло от хартиените пари.

Guardian разказва как обикновените шведи днес живеят практически без никакви пари в брой.

До скоро изглеждаше, че Швеция обичаше хартиените пари:  преди една година, страната отпечата нови банкноти с гигантите на шведската култура от  20-ти век. Но  днес шведите за всичко плащат без пари в брой. В Швеция днес лесно можете да се натъкнете на напълно противоположна ситуация от  развиващите се страни: много магазини просто вече не приемат пари в брой.

Първи по пътя на прогреса (!) тръгнаха шведските автобуси и метрото: В тях с пари в  брой не може да се купи билет от няколко години. Днес обаче, към тях се присъединяват все повече и повече публични и частни организации: Мобилните плащания и с карти предпочитат малки магазини, улични търговци и дори църкви!

Според оценки на Централната банка на Швеция, през изминалата година парите в брой са били  едва 2% от общия паричен обмен в страната. Според прогнозите, до 2020 г. тази цифра ще падне до рекордните 0.5%. Като цяло,  по целия свят магазините получават около 75% от приходите си в книжни пари: в Швеция в брой са  само 20% от приходите.

Старомодните разбойници в Швеция днес на практика няма с какво да се занимават: 900 от 1600 шведски банки не държат хартиени пари, а в  много техни  офиси няма банкомати. Циркулацията на шведската крона е паднала от 2009 г. с повече от 20%.

„Мисля, че след  пет години Швеция ще бъде изцяло безкасова държава,“ – казва професорът в  Стокхолмския кралски университет Никлас Арвидсон.
Основният метод на безналично плащане в Швеция  са картите.   Според данни на Visa, шведите използват карти три пъти по-често от останалите европейци: средно за година шведът плаща с карта 207 пъти.

Бързо набират популярност и мобилните приложения за безналични преводи. Едно от най-използваните такива приложения е Swish – разработено съвместно с най-големите шведски банки. Потребителите на това приложение могат мигновено да прехвърлят пари от сметка в сметка, като използват само телефонен номер.

„Именно  Swish окончателно отстрани   парите в брой при  размяната между физически лица“ – сигурен е Aрвидсон. „То  притежава всички качества за прост обмен на пари в брой без никакво неудобство.“ Swish днес се ползва от  повече от 9 милиона шведи.

Да приемат електронни плащания на уличните търговци им помага  джаджата iZettle, която е много по-евтина отколкото  магазинните устройства за четене на карти и взима само малък процент от всяка сделка.

Според статистиката, много продавачи са били в състояние да увеличат продажбите си с 30% благодарение на това устройство. Шведската църква също предпочита мобилни плащания: в края на службата на  посетителите на църквата се казва на какъв номер те могат да направят дарение.

Една от църквите в Стокхолм през миналата година е  получила  само 15% от даренията си под формата на пари в брой.  НЕПОЗНАТО

”КОНСПИРАЦИЯТА”, свърши. . .Идва истинско Време Разделно – Шокиращ документ! (част 1)

Loading...

Последни от Любопитно

Отиди Горе