Новият боен самолет | Президентът избра “Грипен”: А какво ще избере новото правителство и парламентът за 1.5 милиарда засега е тъмна Индия

в България

Служебното правителство на президента Радев избра шведският боен самолет “Грипен” за превъоръжаването ни. Всъщност го избра самият президент.

Мисля, че ако оставим на екипа на президента Радев договарянето на сделката, прозрачността на концепцията му и аргументацията й ще бъдат ясни за обществеността.

Той я изложил още в далечната 2014 г. пред колегата ми Димитър Ставрев в едно много аргументирано интервю в сайта Pan.


Давам откъси от интервюто на Димитър Ставрев с ген Радев в Pan:

…. Още по-интересен за нас е опитът от експлоатацията на тези самолети в страни, сходни с нас по мащаби и исторически опит. Затова и визитата ни в Унгария бе особено ценна.
– Как е била организирана процедурата по избор и придобиване на новия изтребител?
– Решено е било договорът за новия тип боен самолет да се сключи между правителството на Унгария и правителството на съответната държава, предлагаща самолетите.
За вземане на информирано решение са изготвени три независими доклада с разчети:
* доклад от Министерството на отбраната относно бойните възможности на различни алтернативи. Разглеждани са пет самолета: F/А-18 и F-16 от САЩ, Mirage 2000-5 от Франция, Eurofighter от Германия и JAS-39 Gripen от Швеция;
* доклад от Министерството на икономиката относно сравнението на икономическите ползи за страната от реализирането на отделните алтернативи;
* доклад от Министерството на финансите относно предлаганите схеми на плащане.
Поради високите цени на F/А-18, Eurofighter и Mirage в последната фаза са останали за сравняване само предлаганите от САЩ употребявани F-16A/B, модернизирани до стандарта MLU, и предлаганите от Швеция употребявани JAS-39А/В Gripen

Основните аргументи за избора на Gripen са били:
• производителят на Gripen (компанията Saab) е европейски. За информация – по време на вземането на решение страната води преговори за присъединяване към ЕС;
• правителството на Швеция, с изпълнител компанията Saab са предложили 110% офсет срещу практически липса на офсет от другите кандидати;
• възможности за лизинг на самолетите;
• облекчени финансови изисквания от страна на Швеция и прилагането на гъвкави схеми за разплащане;
• най-ниска стойност на разходите за жизнения цикъл на сравняваните самолети.

– Като въоръжение подходът на унгарската страна е изключително балансиран, на равнище на минималната достатъчност. Но в същото време са постигнали отлични възможности в мисиите „въздух-въздух” и „въздух-повърхност”. За „въздух-въздух” няма нужда да говорим – стандартен пакет за близък и далечен въздушен бой. Интересна е програмата им за „въздух-повърхност” – те са закупили директно от Израел съвременни контейнери за целеуказване, имат закупено управляемо ракетно въоръжение за действия по наземни цели, предстои да придобият управляеми високоточни авиобомби с лазерно и с GPS насочване. При нашето посещение в Кечкемет видяхме летците да тренират интензивно за действия по земни цели. Участват редовно в учения на унгарските въоръжени сили и по линия на НАТО. Изпълняват успешно задачи по близка авиационна поддръжка и изолиране на района на бойните действия.
– Интегрираният проектен екип със сигурност е запознат вече и с опита на Унгария и на Чехия по придобиването на нов боен самолет. В Чехия има оперативен лизинг, който гарантира около 2100 часа нальот на година. В Унгария споменахте, че използват финансов лизинг. Кой от двата модела е по-подходящ за българските реалности и възможности?
– Всеки от двата модела има своите предимства. За мен категорично унгарският модел е по-подходящ. Защо – в края на лизинговия период самолетите остават собственост на държавата, а това е в духа на нашите традиции да се грижим за нашите си самолети като добри стопани.
Ако сравним това, което плаща Чехия за 10 години оперативен лизинг, и това, което плаща Унгария в момента при положение, че в края самолетите ще станат собственост на страната, крайният резултат е в тяхна полза и нашето категорично мнение е, че това е по-подходящата за нас схема за придобиване.
– Голямото предимство на Gripen е в това, че той е изключително непретенциозен към наземната инфраструктура. Знаете, че като концепция той е създаден за експлоатация в условията на разсредоточено базиране, с използване на шосейни участъци и с обслужване от наборни военнослужещи. Откъм логистиката нещата са доста улеснени. Разбира се, трябва да се направят някои неща в авиобаза Граф Игнатиево – да се ремонтира част от инфраструктурата и да се изгради нова, но това като финансови вложения на фона на целия проект е нещо пренебрежимо малко.
– Имахте ли възможност да летите на Gripen в Унгария?
– Летял съм на самолета и в България. Това, което трябва да се отбележи, е цената на техническа поддръжка на този самолет – там е сериозното предимство на самолета. Поддръжката показва финансови и технически параметри, които я правят поносима за по-малки държави като нашата. И ако сравним с поддръжката на сегашния ни основен изтребител – МиГ-29, ще има снижаване на разходите.


Другата алтернатива са четвърта ръка многодесетилетни F-16 от Португалия. Четвърта за нас, понеже първо са били във ВВС на САЩ, второ – в националната им гвардия, трето – купени от Португалия, четвърто – вече договаряни за нас. Вярно, преминали през модернизация, но иначе вехти.

Също така е вярно, че най-добре би било да вземем съвременни нови американски изтребители, но не ни е по джоба.

Единствената ми бележка е, че версията на самолета е старата, а не новата Gripen NG.

Ще спомена, че решението не е окончателно.

Новото правителство може да го преразгледа, а новият парламент задължително трябва да го гласува.

А това е тъмна Индия.

И досега е неясно дали между държавата България и държавата на покупката няма да застане някой посредник – все едно дали наш или чужд с десетките си % комисиони и съответно подкупи за политиците ни.

Григор Лилов, Фейсбук

loading...
Новият боен самолет | Президентът избра "Грипен": А какво ще избере новото правителство и парламентът за 1.5 милиарда засега е тъмна Индия by

Последни от България

Отиди Горе