Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Нов скандал в министерството на Ненчев: Десетки чиновници назначени без конкурс

в България
Loading...

Над 40 експерти са назначени в Министерството на отбраната от 1 януари до сега, съобщава “Преса”. Само двама от тях обаче са преминали през задължителен конкурс, какъвто се изисква за държавните служители по закон.

Най-честата практика в такива случаи е назначаване по заместване. Във ведомството се говори, че почти всички назначения са на хора на политическото ръководство. В МО фактът станал известен буквално преди дни и се взело решение “да се спре с тази порочна практика”.

В петък министър Николай Ненчев се срещна с шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Ден преди това тя го разкритикува, че не прави реформа в администрацията. Пред нея министърът обяви, че са съкратени 382 щата във ведомството и в структурите на пряко подчинение, без обаче да посочва откъде конкретно са взети тези бройки. Според започнати става дума за щатове, които са в поделения на пряко подчинение на министъра и от централната администрация. Много от щатовете се водели за съкратени, защото били прехвърлени в структури на въоръжените сили.

Редуцирането на практика е незначително заради масовото назначаване на държавни служители и на чиновници по трудови правоотношения от новата власт в министерството. От Движение “България на гражданите” вече призоваха трите министерства с най-голям дефицит – МВР (80 млн.лв.), на отбраната (60 млн.лв.) и на правосъдието (12,5 млн.лв.), да направят необходимите реформи, за да не се наложи октуализация на бюджета.

Последни от България

Отиди Горе