Нов начин за подслушване (ВИДЕО)

в Свят

Нов начин за подслушване на потребителите чрез включените в компютъра слушалки

Специалистите от израелския университет Бен-Гурион създадоха нов тип вредоносна програма, която превръща на практика всеки десктоп компютър и лаптоп с включени към тях слушалки, в подслушващо устройство. Програмата използва функцията на Realtek за автоматично определяне на включените към компютъра аудио устройства.

В последно време започнаха да се появяват нови методи за следене и подслушване на потребителите с нестандартно използване на стандартните възможности на компютрите. Новата вредоносна програма е именно от подобен тип.

Използва се вградената в чиповете на Realtek смарт функционалност за възпроизвеждане и запис на звук. При включване на някакво аудио устройство, чипът автоматично определя какво е включено и преназначава съответното аудио гнездо. Ако например на мястото на слушалките бъде включен микрофон, то гнездото по електронен път може да се превърне в микрофонен вход. Естествено, управлението на аудио гнездата може да стане програмно.

Новата вредоносна програма се нарича Speake(a)r и може да превръща жака с включени слушалки в микрофонен вход, а слушалките се използват като не много чувствителен микрофон. При използване на обикновените слушалки Sennheiser може ясно да се записва човешки глас на разстояние до 6 метра. Speake(a)r наистина може неприятно да изненада много потребители. / От Даниел Десподов в kaldata.com

loading...
Нов начин за подслушване (ВИДЕО) by

Последни от Свят

Отиди Горе