Нощес спира блок №6 на АЕЦ-а, но дали?

в Без категория

Още преди няколко месеца АЕЦ “Козлодуй” е заявил писмено, че тази нощ, около 02:00 часа на 1-ви октомври ще изключи от енергийната система на страната блок №6.

Ето копие от писмената заявка за спирането и снимка на индикатора (в долния десен ъгъл) показващ натоварването и на двата блока, от тази сутрин:

През последните около ЧЕТИРИ седмици блок №6 постепенно намаляваше натоварването, за да стигне да 81% от номилната мощност, както се вижда от горната снимка. Този режим на работа се нарича “мощностен ефект” и е широко разпространен и прилагаем на почти всички блокове по света, с реактори от типа “корпус под налягане с лека вода”, каквито са и козлодуйските ВВЕР-1000.

Защо тогава поставям под въпрос заявката за спиране на блока тази нощ? Защото през миналата 2015-та г. същият блок е работил пак на същия режим на мощностен ефект, НО е продължил до много по-ниски нива на натоварване от номинала. Ето как изглеждаше това преди спирането му в началото на септември 2015-та г.:

Значи миналата година той е “устискал” до под 70%, а днес все още е на 81%. Значи има още мед в кацата? Ще спре ли тази нощ или не, не знам. Ако спре ДОБРЕ. Ако не спре означава, че нещо с контрола над верижната реакция на деление не е наред? А? На мен така ми се струва.

Натоварването на блоковете в реално време може да се наблюдава от ТУК.

Георги Котев

 котев(Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.)

loading...
Нощес спира блок №6 на АЕЦ-а, но дали? by
Отиди Горе