Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Norwegian Air ще приема Биткойн

в Крипто
Loading...

Една от водещите европейски бюджетни авиокомпании, Norwegian Air, ще позволи на пътниците да купуват билети с биткойн.

Но това не е всичко. Открива се и собствен обмен за криптовалути, съобщи вчера норвежкият вестник Dagens Næringsliv (DN).

Авиокомпанията планира да позволи на клиентите, живеещи в Норвегия, да започнат да купуват самолетни билети за полети чрез криптовалути, включително биткойн. Norwegian Block Exchange (NBX) ще им бъде на разположение от август.

Според DN, през следващите месеци норвежката авиолиния ще пусне борси в съседните страни.

NBX ще интегрира съществуващата програма за награди на Norwegian Air, а клиентите могат да печелят точки, като търгуват на борсата, които могат да разменят за отстъпки от билети и други бонуси.

Според Стиг А. Кьос-Матисен, човекът, който ще оглави борсата:

„На клиентите на NBX се дава възможност да печелят точки при сделки на фондовата борса, както и при плащания, извършени чрез платформата NBX.”

Norwegian Air управлява флота от 195 самолета, които летят над 500 маршрута по целия свят. Компанията е основана през 1993 г. от 73-годишния Бьорн Кьос, който преди две седмици се оттегли от ролята си на главен изпълнителен директор. Според DN, синът на Кьос, Ларс, вероятно ще се окаже причината зад решението да се приемат криптовалути.

41-годишният Ларс Ола Кьос работи в авиокомпанията от няколко години, но също така е и голям Биткойн инвеститор. Според DN, той държи над $400,000 в криптовалути, закупени преди ноември 2017 година.

Въпреки това, друг фактор може да играе роля в планираните крипто операции на Норвегия: акциите на групата паднаха с повече от 75% от април 2018 г. и финансовите им средства остават разпръснати, след смелите планове за изправяне срещу трансатлантическите авиокомпании на пазара за полети на дълги разстояния. Диверсификацията изглежда като изход от тази финансова дупка.

Norwegian Air не е първата туристическа компания, която приема криптовалутите. Базираната в Калифорния онлайн туристическа агенция CheapAir, приема Биткойн от 2013 г. насам.

Но сега изглежда, че крипто може наистина да навлезе в сектора на авиокомпаниите.

Cryptodnes. bg

Loading...

Последни от Крипто

Отиди Горе