Нинова намери сили да започне реформи и разчистване на кочината! Нинова прави революция в БСП! Освобождава Председателя на партията от лобитата и зависимости

в България

Корнелия Нинова се опитва да освободи Председателя на партията от лобитата и зависимости

Нинова въвежда революционна промяна в столетницата – мандатност за председателя.

“Осем години са предостатъчно време, за да се свърши работа и твърде кратко време, за да не може който и да е председател да си повярва, че е единствен и да гледа на партията като своя бащиния”, заявила Нинова пред смаяния състав на заседанието на Националния съвет. И продължила: “Председателят е един от вас и не може да е такъв доживот!”

Лидерът на БСП Корнелия Нинова изненада Националния съвет на партията като предложи в новия устав да залегне и пряко избиране на Председателя от всички членове на партията, а не от конгреса, както беше досега.

Това означава всички кандидати за поста да бъдат вписани в листа и всеки член да може да огради предпочитания от него кандидат и да пусне бюлетината си в урна, както е на национални избори.

За никого не е тайна, че при досегашното избиране на председател делегатите на конгреса се подбираха внимателно според лоялността си към ръководството и биваха настоятелно обработвани кого да подкрепят.

Освен това пет-шест силни личностти в партията винаги се опитваха да дирижират гласуването, а отпадналите кандидати по правило се пазарят на балотажа за постове.

С предложението си Нинова  освобождава бъдещия председател от тези зависимости и го прави лоялен единствено към партията си, а не към отделни лобита в нея, които да му извиват ръцете.

Това смело предложение ще бъде тест за партията. То може да не се приеме, ако важните играчи се противопоставят, защото по този начин им се отнемат лостове за влияние. Ако обаче се приеме – това ще означава че БСП наистина има сили за промяна

Соцлидерката въвежда мандатност и за депутатите – до 3 мандата, с което се очаква да си навлече гнева на много от основните играчи в червената група в парламента.

Това е нов рисков ход на лидера, коментираха червени в кулоарите на пленума. Тя играе срещу себе си, категорични стари партийни активисти. Мнозина дори изразиха съмнения, че този път лидерът на БСП ще се справи със задачата, която си е поставила – сериозно да обнови и промени столетницата.

“Народът не харесва статуквото, затова като най-старата, авторитетната и най-близко стояща до хората партия да започнем промяна вътре в себе си“, мотивирала промените си Нинова пред разширеното заседание на пленума. По думите й предстоят дни на усилена работа в НС, за да може да се отговори на очакванията на хората, но и да съобразят всички свои действия с това да запазят държавността и институциите на страната.

Когато Нинова обявила на “Позитано” 20, че иска на конгреса през февруари да се приеме изцяло нов устав, мнозина се изредили да й обясняват, че устав се пише поне три години и няма как да стане за два месеца, разкриха запознати. Лидерката обаче не приела тези аргументи и заявила, че който го мързи да работи – да напуска.

Очевидно  е, че Корнелия Нинова предприема мащабна реформа в партията, която да постави процесите в нея на принципна основа, без задкулисие и договорки.

Дали ще успее, ще покаже времето, защото си отваря много фронтове срещу силните и несменяеми хора в БСП. / Епицентър.бг

 

loading...
Нинова намери сили да започне реформи и разчистване на кочината! Нинова прави революция в БСП! Освобождава Председателя на партията от лобитата и зависимости by

Последни от България

Отиди Горе