Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Николай Ненчев: Русия върна войната в Европа

в България
Loading...

“Нашият упрек към Русия е свързан с това, че тя върна в Европа едно явление, което до този момент беше немислимо – войната.”

Това заявява в интервю за Ройтерс военният министър Николай Ненчев.

Той допълва, че очаква в началото на следващата година България да поднови споразумението си със САЩ за съвместно използване на български военни полигони.

Тази година у нас могат да дойдат до 5000 американски военнослужещи, става ясно още от интервюто. От началото на украинската криза насам България и САЩ проведоха няколко съвместни военни учения. Ненчев припомня, че през тази година са планирани общо 70 нови учения. В рамките на тези учения у нас могат да бъдат разположени до 2500 американски военнослужещи. Министърът обаче разрешил при определени условия броят им да бъде увеличен с още 2500 души.

България и други бивши комунистически страни в Източна Европа са сериозно загрижени от анексирането на Крим и от действията на проруските сепаратисти в Източна Украйна, където сраженията продължават въпреки договореното през февруари примирие. България е сред шестте страни от Източна Европа, на чиято територия ще бъдат разположени смесени сили – войници от НАТО и военни от съответната държава.

“Не се колебая да кажа, че след като видяхме колко агресивно подходи режимът на Путин към една суверенна държава, не можем да се чувстваме сигурни, споделя Ненчев. – За да намали зависимостта си от Русия, България работи по подписването на договор с Полша за поддръжка на изтребителите “МиГ-29″, които досега се ремонтираха от Русия”.

Спорът между Запада и Русия заради Украйна поставя на голямо изпитание военните, енергийните и търговските отношения между София и Москва. Сегашното обръщане към Полша е поредна стъпка към постепенно преминаване към неруски доставки – тенденция, която се ускори, след като Европа и САЩ наложиха санкции на Русия, отбелязва Ройтерс.

“Ще направим всичко възможно, за да намалим зависимостта си от Русия. България е единствената страна членка на НАТО, която е на почти 90 процента зависима от Русия. Това много ме безпокои”, казва министър Ненчев в интервюто.

Българските “МиГ-29” се нуждаят от ремонт, а договорът с Русия за тяхната поддръжка изтича през септември.

“Трябва да ремонтираме шест от двигателите, обяснява Ненчев и посочва, че Полша е предложила оферта, по-изгодна от руската.  – Няколко месеца преговаряхме много усилено с полската страна и смятам, че можем да подпишем договора още през този месец”.

Николай Ненчев хвали Полша, която е наш партньор в НАТО и е успяла да се освободи от зависимостта си от Русия.

източник: Клуб Z

Последни от България

Отиди Горе