Никола Motor Company обещава електрически камион с 1930 км пробег

в Технологии

Нов играч на пазара на електрически превозни средства обяви старт на предварителните поръчки за две мощни електрически превозни средства, които биха могли да променят облика на нулевоемисийния автомобилизъм.

Компанията се казва Nikola Motor Company. Тя обяви, че е в процес на разработване на „полу-камион“ с 2000 конски сили и четирместен автомобил с 520 конски сили. Фирмата носи името на Никола Тесла, което очертава ясни паралели спрямо съперник-пионер Tesla Motors.

„Работейки с някои от най-добрите инженерни фирми в Америка, ние успяхме да проектираме автомобили, каквито досега се смяташе, че са невъзможни за изработване“, каза Тревър Милтън, основател и главен изпълнителен директор на новата фирма.

Камионът, наречен Nikola One, има пробег от 1930 км. Той ще се задвижва от 320 кВтч литиево-йонни батерии, за които фирмата твърди, че „елиминират необходимостта да се включват [в електро-мрежата] за дозахранване“ благодарение на турбина на природен газ, която ще зарежда батериите.

В същото време по-малкото нулевоемисийно 4×4 возило Nikola Zero работи с батерия от 50 кВтч, има пробег 160-240 км. с едно зареждане „при агресивни условия за каране“ и може да ускори до 100 км/ч само за три секунди.

Засега за новите модели са публикувани само 3Д модели на първите прототипи на двете превозни средства. Компанията обещава да ги покаже на публиката по-късно тази година.

Някои пазарни анализатори вече изразиха съмнения, че предприятието е „балон“. Те се позовават на сравнително малките депозити за предварителните заявки, които са на стойност едва $1500 за камиона и $750 за колата. Изборът на име и фактът, че няма снимки на реално превозно средство, също допринасят за тези съмнения.  GreenTech.bg

 

Loading...
Никола Motor Company обещава електрически камион с 1930 км пробег by

Последни от Технологии

Отиди Горе