Neues Deutschland | Левите в Германия: Там, където стъпят танковете на САЩ, започва война

в ПО СВЕТА

На руската граница с Полша, Литва, Латвия и Естония е разположена американска механизирана бригада, пише  Neues Deutschland.

Тя е там от 2017 година.

Всеки девет месеца се извършва ротация на войските заедно с танковете и другата техника, пояснява немското издание.

Дойде времето за поредната смяна на караула, затова през Бранденбург се възобнови транспортирането на военни.

Както и в началото на 2017 година, членовете на Лявата партия на Германия са на мястото си, за да протестират срещу увеличаване на напрежението.

«Блъскането с оръжие на руската граница създава сериозен конфликтен потенциал и само задълбочава разкола в Европа и в света. Този, който иска да избегне горещата война, не трябва да извършва студена», така твърдят немските леви.

В протестите участваха около 150 човека. Един от представителите на левите Норберт Мюлер е възмутен, че властите крият информацията за маневрите, позовавайки се на военната тайна.

Но той е свикнал с това поведение на властта спрямо опозицията.

Най-силно го дразни самото прехвърляне на войските, логистичната подкрепа от страна на бундесвера и надпреварата във въоръжаването.

Според него, това е «безотговорно» поведение.

Германия трябва да е заинтересована от разоръжаването, от понижаване нивото на напрежение, защото, ако «работата стигне до война с Русия, можем да се окажем посредата», подчертава той.

Мюлер е убеден, че «играта на военни мускули» е изгодна не за немския и полския народи, а само за десните власти във Варшава, които се правят на защитници от «руската заплаха».

Той е убеден, че ротацията — това не е просто смяна на контингента, а проверка на логистичните възможности на НАТО за бързината на прехвърлянето на голям брой войски на Изток.

Неговата версия се потвърждава от факта, че едновременно с ротацията в Полша и страните от Прибалтика ще бъде изпратен и допълнителен контингент от 20 държави за провеждането на ученията  Saber Strike.

«Опитът от Виетнам и Сирия ни показва: там, където се появи войската на САЩ, скоро започва война. Когато танкове, без значение под какви знамена са — минават през Германия на Изток, това напълно противоречи на историческата отговорност», заявиха представители на Комунистическата партия на Германия.

Nws Front