Неолиберален бюджет, оставя България в тресавището на хроничния дефицит

в България

Бюджетът продължава да е в хроничен дефицит, който се крие зад европейските средства. Заложен е огромен ръст на разходите от 3,5 млрд. лв., който е заложник на сериозен ръст на приходите от данъци и на ударно харчене по европейски програми. Най-трагичното и опасно е, че планирането в широки граници дава възможност парите се пренасочват за други проекти само с решение на Министерския съвет или на онзи, който обича да казва “Аз, дадох толкова милиона за…”. 2016 год. е първата от началото на кризата, в която държавните приходи ще са равни на разходите. Това създаваше очаквания бюджетът догодина да е балансиран или близо до такъв. Вероятно финансовият министър целенасочено залага изкуствено голям минус от очаквания, за да отбива апетитите на своите колеги за повече пари. Вероятно разходите, които не бяха направени през тази година, за строежа на “Хемус”, и онези 1.2 мрд. лв. за “Белене” и други да са прехвърлени за следващата година, когато бюджета с голяма вероятност ще бъде правен от други. Неолибералните разбирания,(вече масово отхвърляни и в Европа), за оттегляне на държавата от икономиката са “герберската икономическа база”. В цяла Европа държавата помага на икономиката, а ние ще намаляваме разходите на държавно потребление за следващите 3 години. Какво чака българското правителство и не влага всички бюджетни резерви във възстановяването на гранични войски?

Липсват достатъчно ясна информация за кои проекти какво финансиране е предвидено и в разчетите на кое ведомство. Чуждите инвестиции падат перманентно във времето на второто правителство на застоя – за първото 6-месечие са 18% по-малко в сравнение с този период на миналата година. Банките трупат пари, бизнесът е задушен и не ги иска и няма за какво да ги ползва. 2,5 милиарда бяха заложени за капиталови разходи. Това е блато, това е неолиберално икономическо тресавище. Правителството ще разполага с 3.6 млрд. лв. повече, но ефектът от разходите е неясен. Най-много допълнително пари получават силовите ведомства. Парите за отбрана са повече за подхранване на американския военен бюджет и опит за купуване на 30 годишни изтребители.

Увеличават парите за антибългарското образование на Кунева. Да вземе парите от децата ни с успех 5,70 и да ги даде на циганчетата е геноцид. Въпреки, че рецесията уж свърши , 2017 г. ще е осмата поред, в която държавата планира финансите си на дефицит. Прогнозите на герберите са бюджетът да продължи да е на червено чак до 2019 г. и да продължат да харчат повече от събраното. Общата им сметка е за над 15 млрд. лв., финансирани основно с дълг. Пет милиарда не са в употреба, което е икономически прецедент. Фонд събра всички европейски програми в една шапка и година и половина 777 млн. евро са погребани в този фонд, без да работят. Няма нито една сделка, няма споразумение с банки, които да реализират тези пари. Националният бюджет без европейските средства, има солиден дефицит в рамките на 1,4 млрд. лв., което е с около 250 млн. лв. по-малко от предварително заложеното. Подобрението на бюджетното салдо през тази година в националния бюджет е около 0,3% от БВП, което не е толкова голямо постижение на фона на положителните данни за икономиката. Сериозно свиване на дефицита по националния бюджет е заложено за 2017 г., но това е изцяло благодарение на очакванията за огромен ръст в приходите от над 2 млрд. лв., според проектобюджета на правителството. Разходната част по националния бюджет без европейските средства си следва обичайната тенденция да нарастват с темп от около 1-1,5 млрд. лв. на година. Добра новина е, че нивото на държавния дълг ще започне да се свива. Причината е, че няма да се излиза на международните пазари, а плащанията по падежиращата през 2017 г. емисия еврооблигации за 950 млн. евро ще са от фискалния резерв.

Автор: Йордан Халачев
Източник: ПРЕГЛЕД


Рекорд: Правителството на Борисов би дълга на Т. Живков и А. Луканов взети заедно


loading...
Неолиберален бюджет, оставя България в тресавището на хроничния дефицит by

Последни от България

Отиди Горе