Ненчев е обвинен в престъпление по служба

в България

Военният министър в оставка Николай Ненчев е с обвинение заради сключения договор за ремонт на самолетите МиГ-29. Ненчев се появи в столичното следствие със своя адвокат и лидер на ДСБ Радан Кънев. Това е вторият министър на Реформаторския блок, който се сдоби с обвинение в последните дни. Преди това на здравния министър в оставка Петър Москов бе повдигнато обвинение заради турските ваксини.

“Бях призован във връзка с договора, който сключихме с Полша. Връчиха ми обвинение, което не ме безпокои. Абсолютно съм сигурен във всичко онова, което съм правил през тези години”, каза пред журналисти министърът на отбраната в оставка Николай Ненчев, след като излезе от Следствения отдел на Софийската градска прокуратура, съобщава “Фокус”.

На въпроса в какво го обвиняват министърът в оставка отговори: “На мен ми е малко странно, да не кажа смешно. Обърнете внимание – че съм нарушил интересите на чуждата фирма “РСК МиГ”.

„Натискът върху мен беше огромен затова, че съм се придържал строго към българския национален интерес и към интересите на нашите коалиционнии партньори”, поясни той. По думите му е обезпокоително всичко това, което се случва. Радан Кънев, който е един от адвокатите на министър Ненчев, от своя страна коментира: “Стил на прокуратурата е в България е да прави пиар стратегия от досъдебни производства. Не е наш стил”.

Според държавното обвинение Николай Ненчев е накърнил материалните интереси на фирма „РСК МиГ” със сключването на договор с Полша за ремонт на двигателите на изтребителите.

Договорът с руската фирма за ремонт на самолетите е сключен доста отдавна – преди 2014 г. и до момента не е бил прекъснат, уточнява бТВ.

От прокуратурата поясниха, че накърняването на финансовите интереси на „РСК МиГ” е вторична част от обвинението, тъй като не е трябвало да бъде сключван нов договор с Полша, без да бъде отменен старият и действащ с „РСК МиГ”.

Към този момент сумата, за която става въпрос, не е ясна. / ГЛАСОВЕ

loading...
Ненчев е обвинен в престъпление по служба by

Последни от България

Отиди Горе