Неизвестни факти за Леонардо да Винчи

в Свят

На 15 април 1452 г. се родил бъдещият гений от епохата на Рененасна Леонардо да Винчи. За този художник, скулптор, архитект, изобретател, музикант са написани стотици книги, но много факти от живота му до днес не са установени. Изследователите на изкуството му и до днес спорят дали на “Туринския портрет” Леонардо е изобразил себе си.

Всичко, което днес знаем за Леонардо да Винчи, е почерпено от жизнеописанието му, написано от художника Джорджо Вазари в средата на 16 век, който застъпва версията, че Да Винчи имал хомосексуални наклонности, че е обвиняван за содомия, но след разследването е оправдан.

В труда на Вазари се разказва и легендата за “победения учител”. Според нея Да Винчи нарисувал своя учител Андреа Верокио като ангел в картината “Кръщението на Христа”; като я видял, Верокио разбрал, че ученикът му го е изпреварил в майсторството.

Въпреки слуховете, легендите и измислиците около името на Леонардо, в живота му има един неоспорим факт: това е неговата невероятна творческа плодовитост и гениалност.

В “Атлантическия кодекс” – манускрипта на Леонардо да Винчи, се съдържат негови чертежи и записки по аеродинамика, за оръжия, музикални инструменти, математика, ботаника и др. Този кодекс се състои от 1119 страници. Геният създал десетки ескизи на различни устройства, но съвременниците не оценили знанията му и те останали само на хартия. Оценили го след сто години.

Изкуствоведите приписват на Леонардо да Винчи авторството само на 14 картини, но неговият дял в световната художествена култура трудно може да се оцени.

Произходът на Леонардо да Винчи

Леонардо ди сер Пиеро да Винчи се родил в Тоскана, в населено място близо до град Винчи. Баща му бил нотариус, а майка му – селянка, но не живели заедно. Баща му се оженил за богата аристократка.

Леонардо никога не е имал фамилия в днешния смисъл на думата. “Да Винчи” означава “от градчето Винчи”.
Той се възпитавал от мащехата си и получил нелошо домашно образование. На 14 години баща му го изпратил като подмайстор при скулптора художник Верокио. Там се занимавал с рисуване, скулптура и моделиране. През 1473 г. на възраст 20 години Леонардо получил квалификацията на майстор в Гилдията на Свети Лука.

Съвремнникът му и биограф Аноним Гадиано го описва по следния начин: “Приятен господин, добре сложен, грациозен, привлекателен на вид…”

Леонардо имал дълга, добре гледана коса, която падала до средата на гърдите му, и рижа брада. Той се грижел старателно за външния си вид и често посещавал бръснар. Винаги бил облечен стилно и елегантно. Ходел по улиците с барета, куртка и къса розова наметка до коленете. Когато бил в компания, Леонардо веднага ставал центърът на вниманието, бил весел и можел да говори на всякаква тема. Но често оставал в самота и се разхождал из града и околностите му. Не бил женен и няма данни за любовни романи с жени. Вазари смята, че Леонардо имал интимни отношения с юноши, включително и с учениците си, но няма доказателства за това твърдение. На 24 години по таен донос Леонардо заедно с други лица бил обвинен в содомия, но бил оправдан от съда. Има версия, че той никога не влизал в близки отношения с когото и да било.

Леонардо се държал независимо и пред никого не прекланял глава, макар че имал нужда от средства. Презирал художниците, които работели само за пари. Той бил вегетарианец и писал: “Ще дойде време, когато хората ще гледат на убийството на животни, както сега гледат на убийството на човек…” Леонадро обожавал животните, без изключение, но особено обичал конете. Купувал от пазарите птици в клетки и след това ги пускал на свобода.

В Милано Да Винчи цели 13 години бил разпоредител на придворни пирове. По това време той изобретил няколко приспособления, които облекчавали труда на готвачите. Опитвал се неуспешно да въведе салфетки, възмущавал се, че аристократите бършели приборите си в дрехите на съседите по маса или в покривките на масата. Леонардо еднакво добре си служел и с лявата, и с дясната ръка. Казват дори, че можел едновременно с двете ръце да пише различни текстове. Повечето си трудове Леонардо написал с лявата ръка – отдясно наляво. Във владеенето на лютнята той нямал равен на себе си. Сам си изобретил инструмент от сребро, във вид на конска глава. В музиката импровизирал отлично; при необходимост можел да сътвори сонет или балада.

Леонардо бил привърженик на полифазния сън, т.е. на кратките периоди на сън, равномерно разпределени през денонощието. Той спял по 15 минути на всеки четири часа. По този начин спял само 90 минути в денонощието.

Да Винчи разчленявал трупове на хора и животни, за да разбере как са разположени вътрешните им органи и мускули. В живота си нарисувал хиляди рисунки, в които детайлно предал строежа на скелетите и органите.

Леонардо не се смята за писател и пишел както говорел. Прозата му е образец на разговорния език на интелигенцията през 15 век. В ръкописите му изследователите открили много пророчества, някои от които приличат на загадки.

Две години преди смъртта си Леонардо престанал да усеща дясната си ръка, започнал да се движи трудно. Последната си година изкарал в леглото. Починал на 68 години в обкръжението на учениците си и своите шедьоври в замъка Кло-Люсе.

Изобретенията на Леонардо да Винчи

Сфумато. За разлика от съвременниците си, които предпочитали точните линии, Леонардо използвал омекотени очертания на фигурите; така се опитвал да покаже въздуха, който ги покривал.

Пропорциите на човешкото тяло. Рисунката “Витрувианският човек” се нарича още “канонически пропорции”. На нея е изобразен гол човек в две наложени една върху друга позиции, с разперени встрани ръце и крака, вписана в квадрат.

Леонардо изобретил още: прототипа на автомобила, подводницата, парашута, прожектора, танка, вертолета и др.

Издателство “Распер”

loading...
Неизвестни факти за Леонардо да Винчи by

Последни от Свят

Отиди Горе