Не ви ли вони ?

в България

Вони и в буквалния и в преносния смисъл. 5,30 часа автогарата на Свиленград вони в буквалния смисъл. По пейките й са насядали и излегнали нечистоплътни бежанци. Всички мъже на възраст между 20 и 40 години. Групата от около 20 мъже чака да отпътува за София. Това е ежедневие за пътуващите по линията Свиленград – София. Притеснени роднини и изпращачи инструктират дъщерите си да внимават, да седнат напред в автобуса заедно с нашенците . По-възрастни протестират макар и толерантно пак ли с тези ще пътуваме,  не само ще ни усмърдят душата, но и Бог знае какво пак ще се случи. И разказват как миналата седмица пак закачали нашенска девойка, но трима българи здравеняци скочили извадили палки и ги подредили в автобуса по време на движение пред погледа на изумели деца и родители. Никой не смеел обаче да се намеси.

Преди автобуса да потегли, групата като че ли чинно се отделя уж плахо и се качва след всички останали на по-задните седалки. На по-следващата спирка – Харманли, тук става страшно, защото още около 50 бежанци пак основно мъже, само една майка с дете, чакат да се качат. Нахални до безобразие опитват се да избутат младите българки, които обаче не им остават длъжни. Качват се и правостоящи, защото не могат да бъдат озаптени и не могат да бъдат свалени обратно от автобуса. Чуват се настоятелни подвиквания на момичетата: „Свалете ги, няма да пътуваме с тези”, подвикванията продължават: „Пак ще ходим в Общината, къде са тези кметове?, Къде живеем в България или някъде другаде?” Тези от имигрантите, които не успяват да се качат, атакуват пристигащите автобуси за Пловдив и Хасково. Суматохата е пълна в автобуса Свиленград – София, носи се чувство на страх. Един от имигрантите негодува, че и цената на билета му е висока. Пътничките се чудят и се маят, ако ние сме в техните държави дали ще смеем да нахалстваме или ще трябва да ходим забулени и няма да смеем да ги погледнем?!  Те разказват, че нито на автогарите, нито в автобуса има представители на гранична полиция или някакъв друг служител на реда. Шофьорът и пътниците трябва да се справят с всяка една възникнала ситуация, имало телефон 112.

В Харманли и бежанци, и граждани като, че ли са по-агресивни и сигурно има защо. Тук се млатиха 800 души в лагера. Тук местните са категорични – не ги искат. И не случайно – носели ножове, не спазват реда. И не само – започна разширяването на бежанския център в града. Държавната агенция за бежанците започва изграждане на нови 68 фургона за над 400 души. Те трябва да са готови до края на годината и ще струват 2 милиона лева. В бежанския лагер при капацитет 2 700 души сега са настанени 2 800.

От 12 септември досегашният директор на центъра Йордан Малинов е отстранен. Временно за директор е назначен Димитър Захариев, който досега бе шеф на приемния център в село Баня. Та върви натам, че с тези темпове имигрантите може да станат и повече от харманлийци.

Но да си дойдем на думата за вонята. Вони, защото стана пределно ясно, че бежанците в България са все по-малко сирийски семейства. Идват млади мъже от Ирак и Афганистан.

Вони, защото държавата, колкото и да се хвали, че хваща на границата бежанците, те продължават да нахлуват на тълпи ежедневно. Хващат ги във вътрешността на страната и на границата със Сърбия. Вони, защото държавата не е осигурила ред на автогарите в засегнатите райони. Вони, защото не е осигурила отделни автобуси, с които да превозва имигрантите, разбира се срещу заплащане.

Тук е мястото да припомним, че МВР обеща да плати, за да наеме два автобуса, които да превозват заловените у нас нелегални имигранти. Това става ясно от обществена поръчка, обявена от Гранична полиция. Парите не са от бюджета, а са от фонд “Вътрешна сигурност”, който се управлява от вътрешното министерство. В поръчката се посочват само маршрутите, по които ще се возят заловените чужденци. Превозът ще е основно от София и Видин до бежанските центрове в с. Баня, Пъстрогор и Харманли, както и до граничните пунктове Лесово, Капитан Андреево, Кулата и Илинден. Другият маршрут е от граничното управление Калотина до София, центровете и до турската граница. Посочва се, че МВР има право да избере и други маршрути. Друг е въпроса, че около тази обществена поръчка избухна и скандал.

Вони, защото може би имаме и най-дълго време строящата се ограда на границата, а защо и не най-скъпата. Нека да припомним, че това доведе и до доброволните отряди и свинските опашки.

Вони,  защото проблемът скоро няма да се реши. Няма да стигаме по-далеч и да говорим за пазара на труда или интеграцията на децата им и на самите тях. Проблемът е глобален и трябват всеобщи усилия, ни казват политиците.

Потърпевшите от автобуса въздъхват на крайната спирка – Централна автогара София. Този път минахме без големи инциденти, а само с вонята. Но не ги успокояват приказките за глобалния проблем, защото знаят, че при следващото си пътуване ще се сблъскат със същия проблем.

Съжаляваме, но тази история просто вони и в буквалния и в преносния смисъл.

Факти.бг

loading...
Не ви ли вони ? by

Последни от България

Отиди Горе