Не е за духачи на горещи супи

в Свят

Днес ще ви покажа най-яката виртуална, интерактивна, пребогата карта на света, на която можете да наблюдавате практически в реално време (със закъснение от максимум ТРИ часа), посоката и скоростта на ветровете, температурите, относителната влажност и други характеристики, както на повърхността на земята, така и на различни височини от морското равнище, под различни ъгли и при различни форми на разгъване на земното кълбо.

За да ви заинтригувам събрах в едно само ТРИ от възможните опции.

За по-добър преглед,

кликнете с мишката върху снимката:

На левия кръг (земното кълбо) могат да се наблюдават посоките на движение и скоростите на ветровете, на повърхността на планетата. На горната, в дясно, разгъната карта може да се видят разпределенията на температурите по същото време, пак на повърхността на планетата. На долната, в дясно, разгъната “пеперуда” могат да се видят относителните влажности. В долния ляв ъгъл на всяка една от картите има банер (бутон) EARTH (ЗЕМЯ). Като кликнете с мишката върху него излиза богато меню, с чиято помощ можете да навигирате и да видите, както показаното, така и много, много повече.

Желаещите да знаят повече могат да стартират сърфирането от ТУК.

Поводът да открия и споделя с вас това богатство беше вчерашната новина “Няма нищо гнило в … Дания“. От нея стана ясно, че европейския лидер по производство на електроенергия от вятър се е избавила от външните си дългове, след цели 183 години на финансово робство. Веднага възникна типичния български “оптимизъм”, според който България не била Дания, поради което … не сънувай розови сънища. Е, сега сами можете да прецените до колко и трябва ли да продължаваме да духаме супата сами или да предоставим това удоволствие на този дето духа?

Има още ШЕСТ опции и за смяна на езика, различен от английския.

Георги Котев

 котев

(Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.)

 

Не е за духачи на горещи супи by

Последни от Свят

Отиди Горе