НАТО: Трябва да разубедим Русия в черноморското пространство на България и Румъния

в Свят

Страните от НАТО са изправени пред безпрецедентни предизвикателства пред сигурността, идващи от изток и от юг. Това обяви шефът на НАТО Йенс Столтенберг на срещата на военните министри в щабквартирата на пакта в Брюксел, съобщи АФП.

Разглеждаме как бихме могли да увеличим присъствието си в Черноморския регион, изтъкна генералният секретар, запитан какви допълнителни мерки е склонен да предприеме алиансът, “за да разубеди Русия в черноморското пространство на България и Румъния”.

Той добави, че вече е било увеличено присъствието на НАТО с повече “въздушни наблюдения” и други мерки като военноморско присъствие и учения.

Столтенберг отново изтъкна, че НАТО ще се съгласи за разполагането на 4 многонационални батальона в Естония, Латвия, Литва и Полша на ротационен принцип . По думите му ще се вземат и решения за “съобразено присъствие” за югоизточния регион със сухопътен елемент, изграден около многонационална бригада в Румъния.

Украйна е поискала да участва в българо-румънската бригада, предаде Интерфакс.

Българският министър на отбраната Николай Ненчев, който участва в срещата на 14 и 15 юни в Брюксел, отбеляза изразеното от генералния секретар на НАТО Столтенберг задоволство за предприетите действия от страна на правителството ни за модернизация на българската армия. По думите му министрите на отбраната от НАТО също са подчертали важността на предприетите конкретни мерки в тази насока в контекста на изпълнението на ангажиментите от страна на България, поети на срещата на върха в Уелс.

“Що се отнася до Румъния и България, съюзниците се съгласиха да бъдат предприети съвкупност от мерки за допълнително укрепване на сигурността в региона”, посочи министър Ненчев, цитиран от пресцентъра на МО.

НАТО продължава да настоява Русия да изтегли силите и военното си оборудване от Украйна и да спре подкрепата си към сепаратистите в източната част на страната, заяви Столтенберг.

източник: epicenter.bg

Последни от Свят

Отиди Горе