НАТО: Русия е пратила сухопътни войски в Сирия

в Свят
Loading...

Русия е изпратила свои сухопътни войски в Сирия, обяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от Си Ен Ен.

Според него през последните дни се наблюдава ескалация на продължаващия 4 години и половина конфликт в арабската република.

“Притеснен съм също така, че Русия не удря “Ислямска държава” (ИД), а вместо нея атакува сирийската опозиция и цивилни”, допълни Столтенберг.

По-рано днес той обвини Русия, че за два дни на два пъти нейни самолети са нарушили въздушното пространство на Турция.

Военни от Русия и САЩ подготвят документ за взаимодействие на авиациите на двете страни в операциите срещу ИД, съобщи руският зам.-министър на отбраната Анатолий Антонов, цитиран от ТАСС.

“За наше съжаление, американците засега свеждат взаимодействието ни само до техническите въпроси по взаимодействието на нашите пилоти при изпълнението на съответните мисии. Американците ни дадоха документ, над който работим”, каза той. И допълни, че той ще бъде полезен както за коалицията, бореща се срещу ИД, така и за военното ведомство в Москва.

 3 варианта за взаимодействие между Русия и САЩ

Пентагонът разглежда три варианта на възможни взаимодействия с Русия за предотвратяване на конфликти в небето над Сирия, съобщи американското специализирано издание “Политико”. Те са следните.

► 1. Обикновено разделяне на сектори, които да бъдат съгласувани между двете страни и в които всяка от тях да се съгласи да държи свои сили.

► 2. Т. нар. процедурно намаляване на конфликтния потенциал. В този случай страните трябва да се договорят за редовни контакти във връзка с това къде и кога смятат да извършват своите операции. Така другата страна ще се съобразява.

► 3. Пълно партньорство с Русия, но само при условие, че тя влезе в оглавявана от САЩ  т.нар. “коалиция от 60 страни” за борба срещу ИД в Сирия и Ирак.

Американско-руският диалог няма за цел намеса във вътрешните работи на Сирия, коментира президентът на страната Башар Асад. Според него такова взаимодействие би било от полза не само за Сирия, но и за останалите страни в региона.

източник: Клуб Z

Loading...