НАТО на две скорости ?

в Свят

Тръмп извива ръцете на Европа. Първият ден на срещата на министрите на отбраната в Брюксел – новият министър на отбраната на САЩ Джеймс Матис предупреди съюзниците, че администрацията на Тръмп съвсем сериозно държи те да плащат повече за отбраната си,(минимум 2%), ако не искат да видят намаляване на подкрепата от Вашингтон.
Българският военен министър каза, че бюджета на България е около 1% и може да достигне 2% към 2024 година.

Някои европейски страни членки на НАТО, се споразумяха, да купуват съвместно самолети и подводници, други страни членки не се споразумяха, е изводът, който се налага след първия ден на срещата на министрите на отбраната в Брюксел.
Европейски страни – членки на НАТО, се споразумяха на срещата на министрите на отбраната в Брюксел да купуват съвместно самолети и подводници. Освен това е възможно и откриването на нови командни щабове за елитните войски на алианса в Европа. Според “Ройтерс” това е опит Европа да демонстрира на новата администрация в Белия дом, че се отнася сериозно към защитата си и ангажиментите в НАТО. Страните подписаха меморандуми, които представляват заявени намерения без задължително обвързване.

Франция и Германия обявиха, че ще купят заедно транспортни C-130J на американската компания Lockheed Martin.
Германия се съгласи да се включи в обучението и разполагането на сухопътни части с Чехия и Румъния, като и двете страни ще предоставят по една бригада от няколко хиляди военни за по-голяма бойна част под германско командване.
Германия, Белгия и Норвегия обединяват средствата си за съвместно използване на предвождана от Холандия ескадрила от “летящи цистерни” Airbus A330, в която участва и Люксембург.
Норвегия и Германия обявиха планове за купуване на нов клас подводници U212As, които са по-ефективни в засичане, проследяване и поразяване на вражески подводници и кораби.
Страните подписаха меморандуми, които представляват заявени намерения без задължително обвързване.

Разнокалибрено, несъвместимо въоръжение и оборудване е друг от проблемите в Европа. Военните тук имат 19 типа бронирани машини за пехотата, докато САЩ използва само един. По данни на Европейската комисия по сходен начин европейците използват неефективно до 25 милиарда долара годишно.

Британският военен министър Майкъл Фалън предупреди, че Русия се намесва в предизборните процеси в западни страни и се опитва да разедини НАТО.
“Има твърдения за руска намеса в цяла серия избори: от България до Съединените щати. И ние нямаме съмнение, че Русия използва много видове средства, с които разполага – информация, своите телевизионни мрежи, своята пропаганда. Няма съмнение, че Русия агресивно се намесва в други демокрации”, каза Фалън в интервю за телевизия Скай нюз.
Българският военен министър каза, че няма хакерски или други атаки спрямо България в момента.

Автор: Йордан Халачев
Източник: ПРЕГЛЕД

loading...
НАТО на две скорости ? by

Последни от Свят

Отиди Горе