The Bulgarian Times

National Interest: Сътрудничеството между Москва и Пекин е впечатляващо

в Свят
Loading...

Много години руско-китайските партньорски отношения се считаха за незначителни, но днес не бива да се изпуска от поглед впечатляващата крива на ръста на сътрудничеството между страните.

 

Както пише  The National Interest, вместо да играят геополитически игри, Пекин и Москва увеличават търговията, развиват инфраструктурата и повдигат жизненото равнище в регионите, на които дълго не обръщаха внимание.

Рестартирането на неотдавнашните достижения и предстоящите бе публикувано в началото на 2018 година в рамките на Форума за Североизточна Азия, по време на който основно внимание се отдели на развитието на връзките между руския Далечен Изток и североизточен Китай.

Изследването на двама китайски учени от Цзилинския университет в Чанчун получи държавно финансиране като «ключов проект в социалната наука» от национално значение, което доказва живия интерес на китайската държава.

 

Изследването се опира на рускоезични източници, неговите автори съвсем не романизират руския Далечен Изток.

 

Те справедливо отбелязват, че за този обширен край са характерни такива трудности, като сурови зими, неразвита инфраструктура, ограничено икономическо развитие, тежки жизнени условия и изтичане на населението.

 

Заедно с това те отбелязват сериозните проблеми и в североизточен Китай, в това число ниското ниво на маркетизацията и упадъкът на промишлената база.

 

Според изследването, за двете страни преломна е била 2012 г.

 

В Русия Путин рекламира за света Владивосток, превръщайки града в стопанин на форума АТИС и хвалейки Далечния Изток като врата за търговията между Европа и Азиатско-Тихоокеанския регион.

 

В същото време Китайският национален комитет по реформите в рамките на 12-та петилетка пристъпи към програмата «Активно лансирана на Североизтока», за да събуди спящата периферия.

 

След това в двата района нахлуха инвестиции.

 

В своята съвкупност мерките, насочени към откриването на редица търговски коридори на кръстопътя между североизточен Китай и Далечния Изток, могат да променят района по решителен начин.

 

Завършва строителството на два стратегически моста.

 

Има надежда, че тази стъпка ще даде импулс в развитието на старата Байкало-Амурска магистрала.

 

На различни етапи в планирането се намират и редица други важни търговски пътища между регионите: например международният търговски коридор Китай-Монголия- Русия.

 

Но най-обсъждани от всички проекти са двата коридора «Приморие-1» и «Приморие-2».

 

Очаква се, че те ще обезпечат пряк път от различни части на североизточен Китай към Владивосток.

 

Провинциите Цзилин и Хейлунцзян, които нямат изход към море, могат да се възползват от тези линии за развитие на международните търговски връзки.

 

За Русия тези проекти ще имат огромно стратегическо значение, отбелязват китайските аналитици.

 

Още един коридор, споменат в китайския анализ като инструмент за укрепване връзките между Далечния Изток и североизточен Китай е Северният морски път, който в близките години ще стане един от най-важните стълбове в сътрудничеството между Далечния Изток и североизточен Китай.

 

Енергетиката остава ключов момент, обединяващ Русия и Китай.

 

Газопроводът «Силата на Сибир» ще бъде завършен през 2019 г.

 

По него ще постъпва газ в три североизточни провинции на Китай.

 

Той ще обезпечи с енергия Вътрешна Манголия, Хебей, Тянцзин, Цзянсу и Шанхай.

 

Китайският капитал изигра ключова роля в изграждането на енергийната инфраструктура в руския Далечен Изток — Амурският газопреработвателен завод, чието строителство започна през 2017г.
Азиатските гиганти увеличиха експорта на нефт, изграждайки още един тръбопровод в допълнение към първия, пуснат през 2011 г. 

Петя Паликрушева, News Front

Loading...

Последни от Свят

Отиди Горе