Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Най-богатите роби в Европа – детайл

в България

След като в “Най-богатите роби в Европа” ви показах как вчера (8-ми май) цената на електроенергията в Германия беше много ОТРИЦАТЕЛНА, а в България – НАЙ-ВИСОКАТА в цяла Европа реших да разкрия тайната, как се постига това, в 1 графика.
А тя изглежда ето така (за по-добър преглед и прочит, а и ако искате да си я запазите за колекцията, кликнете с мишката върху нея):

По повод графиката в “Най-богатите роби в Европа” имаше различни предположения и догадки за истинската причина, за ниските цени на електроенергията в Германия, в неделния ден, НО нито едно и не се приближаваше да истината. Ето защо реших да построя и ви покажа горната графика.
Данните за нея са взети от:

– за борсовите почасови цени от ТУК

и

– за натоварването на фотоволтаичните инсталации в цяла Германия от ТУК.

Към тази картинка можеше да се прибави и приноса на вятърните мелници, който е не по-малък, но съзнателно реших да не натоварвам информацията, а и изпитвам лични симпатии към слънчевите инсталации, заради тяхната по-голяма предвидимост.

Ще си позволя само ДВА кратки коментара.

Първо – в пиковия час на натоварването на слънчевите инсталации (между 13 и 14 часа) общата мощност се е равнявала на 29 (двадесет и девет) работещи ядрено-енергийни блока, като сега действащите в АЕЦ “Козлодуй”.

Второ – общото количество произведена електроенергия само от фотоволтаиците в цяла Германия, в рамките на деня 8-ми май, надвишава ДВА ПЪТИ общото количество изконсумирана електроенергия, в цяла България, от всички източници, за същия ден.

Истината за отношението на (из)родната политико-енерГЕПИйна мафия към развитието и поевтиняването на ВЕИ сектора у нас е заключена в доклада, за който ви говорих в “На българския роб, с любов!“. За съжаление, ОБАЧЕ, за сега публиката не проявява интерес към неговото разкодиране. Щом няма интерес няма да има и разклатен фес?

Георги Котев

котев(Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.)

Loading...

Последни от България

Отиди Горе