На прага ли сме на пряк военен конфликт между крупните ядрени държави Русия и САЩ?

в Свят

В западните средства за масова информация се появиха публикации, позоваващи се на анонимни източници от Белия дом, че американската администрация проучва различни варианти за «силово разрешаване» на сирийския конфликт. Ройтерс съобщи, че се разглеждат различни варианти за конкретни мерки за засилването на военната подкрепа на опозицията, включително нанасяне на удари по позициите на правителствената армия на САР.

The Wall Street Journal пише за допълнителна доставка на оръжие на сирийската опозиция, за да се спре «настъплението на силите на режима на Асад».

Едновременно с това официалният представител на Държавния департамент на САЩ Джон Кирби съобщи: в сряда ръководителят на американското външнополитическо ведомство Джон Кери в телефонен разговор е уведомил своя руски колега Сергей Лавров, че Вашингтон е готов за прекрати сътрудничеството си с Москва в най-близко време. Нещо повече, Кирби заплаши Русия с това, че екстремисти, действащи в Сирия, ще започнат да нанасят «удари по руските интереси, вероятно дори по руски градове».

В Белия дом вече обмислят няколко варианти за «силово решение». Първият предполага предоставянето на своеобразно разрешение на страните от Персийския залив, които подкрепят опозицията в Сирия, да доставят на противниците на Асад високотехнологични видове оръжия. Малко вероятни са въздушните удари по базите на ВВС на Сирия, твърдят източниците. По-реално е само да се подкрепи опозицията чрез доставката на допълнителни оръжия или дори с помощта на въздушни удари.

Разглежда се и възможността да се изпратят в Сирия голям брой специални части за подкрепа на сирийските и кюрдските отряди, които се противопоставят на правителството.

Всеки от тези варианти, в случай на опит за тяхната реализация, може многократно да засили напрежението в «горещия регион, да предизвика опасност от открит военен конфликт между крупните ядрени държави — Русия и САЩ. / NewsFront – Bulgaria

На прага ли сме на пряк военен конфликт между крупните ядрени държави Русия и САЩ? by

Последни от Свят

Отиди Горе