На последното заседание на Билдербергския клуб – Остри критики към Доналд Тръмп

в Свят

Както сериозно, така и на шега наричат Билдербергския клуб – “световното правителство”. Четири дни най-влиятелните хора в света обсъждаха идването на Тръмп на власт и икономиката на Китай и Русия; на заседанието нямаше руски представители.

Още миналата сряда, хотелът “Уестфийлд Мариот” в Шантили, щата Вирджиния, беше затворен със специални мерки; по периметъра на парка бяха разположени елхи, за да не могат папараците, антиглобалистите или снайперистите да разгледат какво се случва на територията му.

В четвъртък започнаха да пристигат министри, банкери, милиардери, служители на специалните служби, приближени до тях журналисти и особи с кралска кръв.

“Тръмп може да унищожи “всичките идеи, институти и инициативи, на които се крепи световното лидерство на САЩ”

Списъкът с почетните гости оглави патриархът на световната задкулисна политика Хенри Кисинджър, несменяем участник във всичките заседания на Билдербергския клуб. Неотдавна според “Гардиън” той се срещнал с Тръмп, за да обсъдят “Русия и други работи”. Тогава била обявена програмата на заседанието.

В Шантили – закрито селище за свръхбогати, на 30 километра от Вашингтон, най-влиятелните хора в света обсъждаха Русия, Тръмп, Китай и разпространението на ядреното оръжие.

Закритостта на заседанията на клуба ражда различни конспирологични теории около него. За обсъжданите въпроси мълчат дори верните журналисти от влиятелни издания. Никой от присъстващите медиахолдинги Turner International и Axel Springer, нито CNN или “Билд” публикуваха информация от заседанието на клуба.

В списъка с най-влиятелните личности фигурират шефът на МВФ, генсекът на НАТО, двама ексдиректори на ЦРУ, кралят на Холандия, мъжът на Катерина де Ротшилд, бившият началник на ГЩ във Великобритания, посланикът на Китай в САЩ, шефовете на банката “Братя Лазард”, представители на банка Goldman Sachs, авторът на интелектуални бестселъри и личен биограф на Кисинджър Найал Фергюсън. Тръмп не бил поканен в Шантили; от негова страна участвали съветникът по национална сигурност Херберт Макмастър, министърът на търговията и милиардер Уилбур Рос и директорът на току-що създадения Американски технологичен съвет – Крис Лидъл; в заседанията участвал и спонсорът на Тръмп Питър Тил.

Но противниците на американския президент на заседанието в Шантили се оказаха повече. Тръмп критикува председателят на съвета на директорите на компанията Alphabet Inc., шефът на Google Ерик Шмидт, чиновници от администрацията на Обама.

Бившият помощник държавен секретар Уилям Бърнс, който днес е шеф на Фонда Карнеги за международен мир, предупреди, че Тръмп може да унищожи “всичките идеи, институти и инициативи, на които се дължи световното лидерство на САЩ”.

Най-влиятелният критик на Тръмп в Билдербергското събрание е Роджър Олтман, който е един от шефовете на Lehman Brothers, който отдавна поддържа Хилари Клинтън.

Китайският посланик в САЩ Цуй Тянкай в Шантили се срещна с видни лица от американската политика и бизнес, включително и с Ерик Шмидт. Американските бизнесмени са обезпокоени от забавянето на растежа на китайската икономика, което нанася вреда на срасналата с нея икономика на САЩ.

От новите лица в Шантили прави впечатление Алберт Ривера – лидер на испанската партия “Граждани”, известен с това, че преди десет години се снимал гол на предизборен плакат; снимката била публикувана едва ли не във всичките вестници и списания в Испания; оттогава Ривера не слиза от първите страници в СМИ. Едни наблюдатели определят партията му като десноцентристка, други – като левоцентристка. В програмата на “Граждани” има два пункта – поддръжка на мигрантите и засилване на ЕС. Много голям успех тази партия постигна в Каталуния.

Ако сгледата в Шантили мине успешно, след някоя и друга година можем да видим Ривера на много високи длъжности, както се случи през 2014 г. с днешния президент на Франция – Макрон.

Председател на съвещанието в Шантили е един от главните кукловоди във френската политика Анри де Кастри, който има многомилиардно състояние; той е бивш шеф на застрахователната компания АХА, наследник на древен френски род, сред които маркиз Лафайет и маркиз Де Сад, и днес оглавява Института Монтен, умерено дясна организация. На изборите във Франция Де Кастри поддържа Франсоа Фийон.

Друга тема в програмата на Билдербергския клуб е “Мястото на Русия в световния ред”. На съвещанието бил поканен Стивън Коткин – известния историк, автор на биография на Сталин и много книги за ужасите на комунизма.

Всичките статии на Коткин за Русия в последните години са изградени на една схема: първо авторът на пух и прах разбива “тоталитарната държава”, но на финалните абзаци нежно и акуратно, да не би да травмира западния читател, води публиката към мисълта, че Русия все пак е “велика страна” и Западът трябва да се договаря с нея. Коткин смята, че разширяването на НАТО на Изток би било стратегическа грешка и дори смята за възможно международното признаване на Крим.

 

Издателство “Распер”

loading...
На последното заседание на Билдербергския клуб - Остри критики към Доналд Тръмп by

Последни от Свят

Отиди Горе